BU ÜLKENİN GELECEĞİ KAÇIYOR!
Ülke dışına gidişler liselere indi. Bu gidiş nereye?
Alman Lisesi'nden geçen yıl mezun olan 124 öğrenciden 122'si, İstanbul Erkek Lisesi'ni bitiren 166 gençten 133'ü, Avusturya Lisesi'nin 75 mezunundan 74?ü üniversite tercihini yurtdışından yana kullandı.
Robert Kolej mezunlarının yüzde 62'si, Galatasaray mezunlarının yüzde 35'i yurtdışına gitti.
Türkiye'nin iyi yönetilemeyen en önemli 3 sorunu:
1-Ekonomik kriz
2-Ülkeye kolayca gelen milyonlarca göçmen.
3-Adalet ve liyakatin gereken öneme sahip olmaması.
Bu kaçışların ana sebepleri de bunlar. Önce doktorların kaçışı ile başladı. Ardından genetikçiler, bilgisayar mühendisleri, elektrik-elektronik mühendisleri, Makina, endüstri mühendisleri... Şimdi liselere indi umut kesmeler. Yazık oluyor ülkeye. Bu insanlar kolay yetişmiyor. Bu kıymetli beyinlerin kaçışı karşı taraf için büyük avantaj. Batılı ülkelerde nüfus artışı zaten azdı, insan yetiştirmek zaten büyük sorundu. Bir taşla iki-üç kuş vuruyorlar.
Hem nitelikli, iyi yetişmiş gençleri bedel ödemeden ülkelerine kazandırıyorlar hem de Ortadoğu, Afrika, uzak Asya göçmenlerini Türkiye'ye yönlendirip kazançlarını kat kat arttırıp, göç riskini basit ödemelerle Türkiye'de tutuyorlar.
Türkiye ekonomisi için gerekli yabancı sermaye neden gelmiyor? Yukarıda sayılan 3 sebepten dolayı. Hukuk evrensel boyutlarda değilse, evrensel ticari şirketler ülkenize gelmez.
Tüm bu olumsuzluklar sebebiyle gelişemiyoruz, uluslararası markalar üretemiyoruz, yüksek teknolojili ürün üretemiyoruz. Dünyanın en güzel tarım alanlarına sahip olmamıza rağmen yeterli sebze, meyve, et, süt ve bağlı ürünler üretemiyor ve tüketemiyoruz.
Toplanan trilyonlarca dolar vergiler bu halkın geleceği için harcanamıyorsa, hasbelkader iyi eğitilmiş kitle de bu ülkeyi ideal görmüyorsa ve bu ülkeye son yıllarda ölçüsüz oranlarda niteliksiz, eğitimsiz, mesleksiz göçler dolduruyorsa, başka BEKA SORUNU aramaya gerek var mı?
Allah aşkına çok mu zor hukukun üstünlüğünü tesis etmek?
Çok mu zor liyakate uygun atamalar yapmak?
Çok mu zor üretimi teşvik etmek? Çok mu zor sorgulayan, araştırmacı eğitim sistemini kurmak?
Çok mu zor markalaşmaya, AR-GE'ye teşvikler vermek?
Çok mu zor gösterişe terk etmek? Halk ile aynı uçağa, araçlara binmek, aynı ortamlarda yemek, içmek, halkı yakından izlemek, dinlemek?
Çok mu zor halkın gerçek beklentilerini gerçekleştirmek? Emeklinin insan gibi yaşamasını sağlamak, üniversitedeki öğrencilere mutlu bir eğitim hayatı sağlamak çok mu zor?
Siyasetin ana amacı neydi?
Gerçekten unuttuk bunu...