Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat Kahyalar
Vedat Kahyalar
İHTİSASLAŞMA/UZMANLAŞMA ÇAĞI VE BİR ANI
Önce bu kavrama bir göz atalım :
Ihtisaslaşma/Uzmanlaşma  nedir?
 
Ülkelerin, bireylerin ,kumların, işletmelerin  üretime yönelik çabalarını, yeteneklerini ve bilgilerini çok sayıda alandan ziyade sınırlı bir alanda yoğunlaştırarak verimliliklerini artırması.
 
Sanayileşmiş toplumların, ikinci dünya savaşından (1939-1945)sonra uyguladıkları sektörel  kümelenme çalışmaları ,onları bir çok dalda uzmanlaştırmış gelişmelerinin ardındaki itici motor gücü olmuştur.Başta  otomotiv,makina,elektronik,kimya,ilaç, tarımsal girdiler olmak üzere bir çok sektör tek bir işletmenin çalışmasından ziyade ortak çabaların ürünüdür.
 
6 yıl Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü,5 yıl Organize Sanayi bölgeleri üst kurulunda müdürler kurulu üyeliği  yaptım.Turkiye'deki üretimin neredeyse yarısı bu bölgelerde üretiliyor.Planlı,güvenli,temiz üretim bölgeleri olan Osbler nedir?
 
Organize Sanayi Bölgesi (OSB): Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme 
ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden 
yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla, sınırları tasdik edilmiş arazi 
parçalarının imar planlarındaki oranlar dâhilinde gerekli ortak kullanım alanları, hizmet ve destek alanları ve teknoloji 
geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve 
bu Kanun hükümlerine göre kurulan, planlanan ve işletilen, kaynak kullanımında verimliliği hedefleyen mal ve hizmet üretim bölgeleridir.
 
İHTİSAS OSB NEDİR?
Yukarıdaki tüm olanakları bünyesinde taşıyıp,belirli bir sektörel bütünlük taşıyan bölgelerdir.
 
INOVASYON NEDİR?
 
Toplumsal ve kültürel yaşamda,üretim,yonetim  usullerinde yeni,farklı yöntemlerin kullanılmaya başlanmasıdır.Değişen insan ihtiyaçlarına,farklı,kolay,gelişmiş çözümler üretmektir.
 
Bu kavramları gözden geçirdikten sonra sizlere aşağıdaki anımı paylaşmak isterim.  
 
Sanırım yıl 2008 idi.Kızılcahamam'da bir otelde 12 OSB Müdürü, bakanlık bürokratları ve sanayici temsilcilerle OSB yasa taslağını güncelleme ve yeni ihtiyaçlara uygun hale getirme çalışmaları yapıyorduk.Sıra ihtisas osb'ler maddesine gelmişti.Plastik,kimya,taşıt yan sanayi ihtisas osb'leri başarılı çalışmalara ve üretimlere imza atmıştı.Biz tarıma dayalı ihtisas osb'leri konuşmaya başladık.Ben BALIK OSB deyince kahkahalar koptu,başka bir OSB müdürü arkadaşım ÇİÇEK OSB fikrini söylerken, bir başkası BÜYÜKBAŞ HAYVAN OSB fikrini ortaya sürdü.
Bakanlık bürokratları ve hatta bazı sanayiciler bize kaçık ,uçuk,manyakmışız gibi baktılar, bol bol da güldüler...
Oysa bizim yaptığımız birikimlerimuzden gelen uzmanlaşma idi,inovasyon idi..
 
Bugün ;
-Adana Karataş Su Ürünleri OSB,
-Adana Karataş Sera OSB
-Yalova Çiçek OSB,
-Çubuk büyükbaş hayvan OSB
   kuruldu bile...40 a yakın şehirlerimizde bu ihtisas tarım bölgeleri kuruluyor.
 
Bu ülkenin farklı düşünenlere ihtiyacı var.Bir çok kişinin uçuk,kaçık,çatlak dedigi beyinlere artık "altın yakalılar"deniyor.
 
Koruyun onları olur mu ?
Bu yazı toplam 10591 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber