İNOVASYON
Dün Dünde kaldı cancağızım,artık yeni şeyler söylemek lazım-Mevalana
Günümüzden 800 yıl önce dünyaya gelen Mevlana"nın söylediği yukarıdaki muhteşem söz bugün hala diriliğini koruyor.Değişimin,araştırmanın ve yeniliğin teşvik edildiği cümle yeni şartlara yeni çözümler üretilmesini,yaşamımızdaki ihtiyaçlarımızın sürekli değiştiğini,hiçbir şeyin dündeki gibi olmadığını söylüyor aslında.
Batıda İnovasyon olarak ortaya çıkan ""yenilik""hareketi ile Mevlana"nın kastettiği ""yeni şeyler""aynı kökenden gelmektedir.Yüce Peygamberimiz Hz.Muhammed,bir hadisi şeriflerinde ""iki günü birbirine denk olan zarardadır""diyerek,aynı şekilde yenilik ve gelişimi desteklemiştir.
Sadece üretimde değil,yönetim,pazarlama,hizmet,eğitim gibi bir çok alanlarda gündeme gelen İNOVASYON kavramı artık sıkça gündemimize gelmekte ve kullanıldığı alanda önemli verim ve başarı artışına yol açmaktadır.
İNOVASYON NEDİR?
İnovasyon, Latince bir sözcük olan innovatustan türemiştir. Toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması anlamındadır. Webster, inovasyonu yeni ve farklı bir sonuç olarak tanımlar. Türkçe"de yenilik, yenileme gibi sözcüklerle karşılanmaya çalışılsa da, anlamı tek bir sözcükle ifade edilemeyecek kadar geniştir. Diğer yandan yenilik ve yenileme inovasyon sözcüğü ile ifade edilemeye çalışılan kavramın dışında da çağrışımlara yol açmaktadır. Bu nedenle, inovasyonun teknik bir sözcük olarak kabul edilip, tıpkı teknoloji sözcüğünde olduğu gibi dilimize oturtulmasında yarar var. (Şirin Elçi-İnovasyon)
İnovasyon icat değil,icat edilenin geliştirilmesi,yeni ihtiyaçlara göre geliştirilmesidir.Telefonun mucidi Graham Bell"dir.Graham Bell"in icat ettiği telefon günümüzde,onlarca,yüzlerce kez değiştirilerek,geliştirilerek işlevini sürdürmektedir.Önce telli,sonra telsiz,cep,kameralı,bilgisayarlı,internet,tv özellikli
.Bu gelişimin yerinde durmayıp devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın.
Kobi"lerimiz,hizmet üreten işletmelerimiz değişen,gelişen müşteri beklentilerini gözlemleyerek hizmet ve üretim şekillerini değiştirdikçe gelişecek ve büyüyeceklerdir.Bu konuya önem veren işletmelerin farkı derhal anlaşılmakta ve doğal yoldan reklamı yapılmakta ve büyümektedir.
Bizim üretim ve hizmet üreten işletmelere tavsiyemiz;güçleri yetiyorsa tüm personelin yenilik arama odaklı çabalarını teşvik ile birlikte, inovasyon ile ilgili ayrı bir birimde izleme,araştırma,geliştirme,yenilik çalışmaları yapmaları,buna güç yetiremeyenlerin kendilerinin ve çalışanlarının sektörleri ile ilgili yenilik çalışmalarının teşvik edilmesidir.Bu konuyla ilgili yeni fikir önerilerine küçük teşvikler verilerek başlanabilir.