Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Adnan DENİZ
Adnan DENİZ
...
Kozan’ın Değerleriyle Kucaklaşmak

Çocukluk yıllarım, Mahmutlu mahallesinden Büyük cami istikametine yürümekle geçti. O dik yokuşu çıkarken her gün yanından geçtiğim küçük cami, Büyük cami, bedestenler ve manastırın farkına varamamış ya da önceliklerim arasına koyamamıştım.

 Battal gazi menkıbesi ve dolayısıyla Battal gazi zindanı bizim kozan kalesine çıkış amaçlarımız arasında olurdu. Sırf merak için kaleye çıkar, Kozan kalesinden kozanı seyretmenin zevkini hissederdik.

Bilemezdik Kozanın bir açık hava müzesi olduğunu. Anavarza"nın varlığını öğrendiğimizde ya da Karasis kalesinin varlığından haberdar olduğumuzda artık Kozan'daki Turizm değerlerinden haberdardık.

Ancak hiçbir zaman Tarihi değerlerimizin üzerindeki sis perdesinin kalkabileceğinden, Yaverin konağı gibi Kozan"ın değerlerinin elinden tutulup, ayağı kaldırılacağı öngörüsünü hiç hissetmemiştik.

Hoş kadem camii(Büyük Camii)de namaz kılarken 1448 yılında Memluk sultanı Baybarsın bu camii yaptırdığını öğrendiğimizde ne kadar kıymetli bir şaheserin içinde Allaha şükrettiğimizin farkına varabildik. Bucak kalesine, cennet vadisine gittiğimizde Kozan'ın değerini bir kez daha anladık.

Aslında en yakınımızda olanı en önce öğrenmemiz gerekirken, bizim hayatımızın bir parçası olarak yaşayan değerleri öğrenmeyi en sona bırakıyoruz.

Kozan köprüsünden geçerken yalnızca bize hizmet eden bir araç olarak değerlendirirdik. Tarihi bir geçmişi olduğunu, kozan (Kilgen )çayı üzerine kurulduğunu, Roma dönemine ait olduğunu üzerinden geçen binlerce kişi hala bilmiyordur sanıyorum.

Zakkum ağaçlarının göz zevkimize hitap ettiği yollardan kozan barajına ulaştığımızda maviliklerle, yeşilliklerin doğa ile dansına tanık olursunuz. Dağılcak mesire alanına doğru vardığınızda ormanların içinden aşağı doğru inen su sesiyle birden ürperir, yeni restorasyonu ile dağılcaktaki mutluluktan bir nebze tat alırsınız. Doğa yürüyüşü yapmak ve şehrin bütün sıkıntısını üzerinizden atmak için önemli bir fırsatı dağılcak mesire yeri ile yakalamak mümkündür.

Yaz aylarında buram buram kozan sıcağından uzaklaşmak için, kozan yaylarına doğru çıkmak yeterlidir. Horzum, Suluhan, Savruk, Düzağaç, Çulluşağı, İnderesi, Göller yaylaları sayabildiklerimizden birkaç yaylamızdır.

Aslında biliyor musunuz, Kozan gerçekten Türkiye"mizin cennet mekânlardan bir yerdir. Ondan dolayı, Kozan'da yaşamak her Kozanlı için bir ayrıcalıktır.

Çukurova ile Torosların kucaklaştığı bir mekânda bütün tarihi zenginliklerimizle kucaklaşmak üzere…

               
Bu yazı toplam 24997 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Kozanlı / 22 Nisan 2013 Pazartesi 10:32
Bu denli hassas ve bu denli gerçekci bir şekilde kozanın değerlerini akıcı bir dille anlatan sayın Adnan Deniz Beyefendiye şükranlarımısunuyor ve tebrik ediyorum.
100 %
Beğendim
Beğenmedim
........................... / 15 Nisan 2013 Pazartesi 18:57
KOZANIN DEGERLERİNİ ŞU BETON YIGINLARI ÖLDÜRDÜ. BU KADAR COK APARTMAN YAPILMAMALI YAZIK BE KOZANIMIZI ÖLDÜRDÜLER, AKP BUNU YAPMAMALI
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber