Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Adnan DENİZ
Adnan DENİZ
...
Kozan'ın Kurtuluş’u (Törenlerden izlenimler)

30 Ekim 1918 Mondros antlaşması ile ülkemiz işgal edilmiş, yurdumuz itilaf devletleri tarafından paylaşılmıştı. Adana ve çevreside Fransızlara düşmüştü. Bu antlaşmaya mütakip Kozan"da Fransızlar tarafından işgal edildi. Yıllarca birlikte yaşayan Ermenileri"de kışkırtan Fransızlar, Türkleri şiddet ve ölümlerle sindirmeye çalıştılar. Ama Türk"ün özünde bağımsızlık ateşi vardı. Bu Ateş 2 Haziran 1920 Tarihinde Kozanın kurtuluşu ile noktalandı.

Bugün kozan caddelerinde hür bir şekilde yaşayan kozan halkı her yıl, Atalarına minnet ve şükranların sunarlar ve bu kurtuluş heyecanını tekrar yâd ederler. Birbirleriyle sevinçlerini paylaşırlar.

Kurtuluş Bayramı Törenleri, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 2 Haziran"da Hoşkadem camisinde 7 pare top atışı ile başladı. Temsili milis kuvvetleri, temsili Hürriyet kızını kurtardı.

İşgalin kara günlerini simgeleyen siyah bayrak ile cami kapısındaki düşman bayrağı kaldırılarak minareye Türk bayrağı çekildi. Kurtuluş anıtına çelenkler konuldu. Protokol, temsili milis kuvvetleri ve halk Atatürk anıtına kadar yürüyerek, Anıta Çelenk koydular.

Stadyumdaki törenler saat 09.00 "da başladı. Mülki erkân halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Belediye Başkanı Sayın Kazım Özgan Kurtuluş ile ilgili bir konuşma yaptı. Mehmet Akif Ersoy Lisesi, Kozanın Düşman işgalinden kurtuluşunu içeren dramayı canlandırdı. Manisa-Turgutlu mehter takımı bizleri geçmişe götürürken, folklor ekibimiz güzel yöresel oyunlarını sergilediler. Kurtuluş Turnuvalarında dereceye giren başarılı sporcuların ödülleri verildi. Adana büyük şehir belediyesi Bando takımı eşliğinde tören geçişi yapılarak kurtuluş törenleri sona erdi. Paramotorlu yamaç paraşütü uçuşu, hedef avcılığın kontrolünde gök bombası atılması sonrasında atılan Türk bayrağı vatandaşları büyüledi. Kurtuluş Törenlerine çok sayıda ünlü milletvekili ve siyasiler katılırken, Cumhurbaşkanımızın kutlama telgrafı büyük alkış aldı.

Kozan çok yoğun etkinlikler yaşıyor. Kurtuluş bayramı sonrasında, çok değerli siyaset adamı merhum Muhsin Yazıcıoğlu anısına yaptırılan park, büyük bir kalabalık eşliğinde açıldı. Sayın Belediye başkanımız Kazım Özgan"ın Muhsin Yazıcıoğlunun adını bir parka vererek onu yaşatması herkes tarafından takdirle karşılandı. Duygulu ve gurur dolu bir günü yaşatan ve yaşayanlara saygı ve Sevgilerimi sunuyorum.


Bu yazı toplam 23498 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber