Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Adnan DENİZ
Adnan DENİZ
...
ORUǒUN FAZİLETLERİ
Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz” hadis-i şerif

Oruç hem dini hem de sosyal bir ibadet şeklidir. Öyleki, Oruç aynı zamanda birinci derece sağlıklıda ilgilidir.

 Dini olarak oruç, İslam"ın beş şartından biridir. Oruç da namaz gibi bir farz-ı ayındır. Hicret'in ikinci senesinde Medine'de farz kılınmıştır. Oruç tutmayanların eğer bir mazereti yoksa farzı yerine getirmemiş olurlar ki büyük günah işler.

 Oruç tutarken yalnızca gün boyu aç kalmak değil, diğer ibadet ve ahlaki özellikleri de yerine getirmek gerekir. Çünkü ”Ameller niyetlere göredir ”Niyetimizi engelleyecek herhangi bir olumsuzluktan kaçınmak bizim oruç ibadetimizi ancak taçlandırabilir.

 Oruç ibadetinin sosyal bir yanı da vardır. Zengin ve fakir bir ay zarfında aynı seviyeye gelir. Beklenilir ki, zenginler açların halini anlayarak daha yardımsever olsun. Aç olmanın, yoksulluğun ne demek olduğu bilinsin ki insanlar ellerindekilerin kıymetini bilsinler. Oruç insanlara sabrın, beklemenin ne demek olduğunu öğretir. Tahammülsüzlüğün bir ilaçıda oruçtur. Oruç insanların iradesini güçlendirir böylece sabretmeyi öğrenen insanlar zorluklara karşı dayanma gücü kazanırlar. Gün boyu ibadetli olmak demek Allah"ın huzurunda demek olduğundan oruç tutan kişiler söz ve davranışlarına dikkat ederler. Bu da insanların davranışlarının güzelleşmesine vesile olur. Aile içerisindeki ilişkiler daha olumlu olur. Çünkü toplu iftar ve sahurlar yapılır. Komşular birbirini iftar yemeğine çağırırlar, toplu sohbetler yapılır, teravih namazı toplu halde kılınır ve böylece hem toplumda bir canlanma hem de toplumsal ilişkilerde olumluluk göze çarpar. Oruç insanlara düzenli, disiplinli ve programlı yaşama alışkanlığı kazandırır. Oruç tutanlar daha çok huzur ve sükûnu ön plana çıkardığından ramazan ayında suç oranlarında çok büyük düşmeler görülür.

 Ramazan ayı yardımlaşmanın, paylaşmanın artığı ve günahlardan hızla uzaklaşıldığı bir mübarek ay olarak bütün İslam toplumunu tamamıyla etkiler.

 Oruç tutmak günümüzün maddeci hayat tarzından bir nebze kurtulmak ve manevi huzura ermek demektir.

 Oruç tutmakla insan sağlığı arasında birebir ilişki vardır. Oruç beden sağlığı için en güzel ilaçtır. Bir nevi maddi ve manevi bir perhizdir. Yediğimiz yemeğin miktarının azaltılması karaciğer, bağırsak ve şişmanlık gibi birçok hastalığın üzerinde olumlu tesirler yapar. Oruçlu insanda mide ve bağırsak sistemi istirahate çekilir. Bir ay süresince bu sistem kendini yenileme fırsatı bulur ve kendisini organize eder. Şişmanlık çok yeme sonunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Ramazanda oruç tutulduğu için yenilen yemeğin miktarı da azalır. Böylece şişmanların hastalıkları belli bir süre içerisinde azalma fırsatı yakalayabilir. Oruç aynı zamanda kalbin dinlenmesi için büyük bir fırsattır. Oruçlu bir insanın kalbi, oruç tutmayan bir insana göre günde 15 000 kadar daha az atmaktadır. Kandaki yağların ve kolesterol seviyesinin oruç tutmakla genellikle düştüğü görülmüştür.

 Kısaca,. Dini açıdan Allah-Teâlâ"nın emirlerini yerine getirmiş oluruz. Sosyal açıdan bakarsak aç insanların halini anlıyor ve sosyal dayanışmanın çoğalmasını sağlamış oluruz. Sağlık açıdan ise yılda bir ay midemizi dinlendirmiş oluyoruz.

Bu yazı toplam 23737 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber