Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
OSMANLI’YI ÇÖKERTEN “RÜŞVET DÜZENİ”

-Osmanlı Devleti’nin başına 1640 yılında Sultan İbrahim geçti.

 

   -İbrahim, bazı tarihi kaynaklarda “deli” olarak açıklansa da, çocuğu olmadığı ve ölümn korkusu yaşadığı için ruhsal sağlığı bozuktu.

 

   -Safranbolulu Hüseyin Efendi, okuyup üfleyerek padişahı tesir altına aldı.

 

   -Hüseyin Efendi, Anadolu Kazaskeri oldu. Rüşvetle yönetici tayinleri yaptı.

 

   -Eibrahim darbe sonucu yönetimten uzaklaştırılırken, “Cinci Hoca” lakablı Hüseyin Efendi’nin havuzç altına sakladığı rüşvet hazinesine el kondu. Askerlere “Cülus bahşişi” para olarak dağıtıldı.

 

    Dünyanın En uzun ömürlü devletleri arasında gösterilen Osmanlı Devleti tarihinde yaşanan en büyük rüşvet olayının sorumlusu   ile ilgili ilgi çekici belgeler 1600’lü yıllardaki olayların anlatıldığı Naima Tarihi ve o dönem belgelerinde ortaya çıkıyor. Tarihi belgelerde Cinci Hoca lakabıyla da bilinen “Sahte” din adamı Hüseyin Efendi olduğu ortaya çıkıyor.  Safranbolu’lu  ve “Şeyh” ünvanlı bir din adamının oğlu olan Hüseyin Efendi, babasından öğrendiği dualarla “sıkıntısı olan insanları tedavi etmekle” tananan bir kişi idi.

 

    Osmanlı Padişahı Sultan İbrahim tahta geçtiğinde  “ölüm korkusu” ve “çocuğunun olmaması” gibi sıkıntıları çözümlemesi için Valide Kösem sultan tarafından saraya alınmış, padişahın tedavisine yardımcı olması istenmiştir.  Hüseyin Efendi, padişahı tedavi için “okuyup üfleme “ yöntemi ile tedavi uygulamış, kısa süre sonra da padişahın çocuklarının olması üzerine itibarı artarak Anadol u kazaskeri görevine kadar yükselmiştir.

 

    RÜŞVETLE YAPILAN YÖNETİCİ TAYİNLERİ

 

    Hüseyin Efendi, Topkapı Sarayındaki kazaskerlik görevi esnasında çok sayıda Vali ve kumandan dahil yönetici memurun tayininde rol oynadı. Rüşvetle yaptığı tayinlerden dolayı elde ettiği paraları Sirkeci semtinde bulunan konağındaki havuzun altındaki odada saklamaya başladı.  Hüseyin Efendi kendisine karşı olan Başbakanlık görevindeki Sadrazam Kara Mustafa Paşa’ya karşı düzenlenen isyanı da yönetmiş ve yeni Sadrazam Semin paşa’nın göreve gelmesinde rol oynamıştır.

 

    RÜŞVET HAZİNESİ BAHÇE HAVUZUNUN ALTINDAN ÇIKTI

 

    Sultan İbrnahim’e karşı düzenlenen darbe sonucu pqadişah ve yakın çevresi görevinden alındı. Önce Padişah İbrahim idam edildi. Arkasından da “rüşvet düzeni kurmukla” sorgulanan Cinci Hüseyin Hoca sorgulandı. Hüseyin Efendi’nin rüşvetle biriktirdiği paralar konak bahçesindeki havuzun altında gizi odada bulundu. El konulan paraların tutarı herkesi şaşırtmıştı. Yeni Padişah Genç Osman’ın tahta çıkmsı dolayısı ile askerlere dağıtılan 1.958 milyon düka altının 1.920 milyonu el konulan Cinci Hüseyin Efendi’nin rüşvetle elde ettiği el konulan parasıdır.

 

    Osmanlı Devleti’nin bütçesinin 1640’lı yıllarda 10 milyon Venedik düka altını civarında olduğu dikkate alınırsa Cinci Hoca’nın rüşvetle elde ettiği servet   genel bütçenin %-20’sine karşılık gelecek kadar fazla idi.

 

    Osmanıl yöneticileri arasındaki rüşvet düzenin yaygınlaşması sonucu askeri harekatlarda beklenen başarılar elde edilemediği gibi özellikle Arnadolu genelinde süren isyanhlarda da çok sayıda insan “eşkıya” olarak görülerek hayatını kaybetmiştir.

 

    Osmanlı yönetimininde yaşanan  kirlenmenin asıl sebebi olan rüşvet düzeni kurulmasının acı sonuçları sonraki olaylarda da yaşanmıştır.  Askeri harekatlarda alınan yenilgiler, ekonomik sıkıntılar, halkın gelir düzeyinin düşmesi devleti çöküşe doğru götküren önemli olaylar arasında gösterilir.  

Bu yazı toplam 21465 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber