Adana"daki Amerikan Misyoner Okulu
-Çukurova Stratejik Araştırmalar merkezi 19O9 YILINDA ADANA"DA NE OLDU konulu toplantıyı başarılı bir şekilde yerel tarihçileri buluşturarak kamuoyuna sundu.
-Protokol baskısı ve resmi görüşlerin dışında konu ile ilgili bilimsel açıklamalar serbest bir ortamda gerçekleştirildi.
-Çukurova Strateji"nin konuşmacıları ve üyeleri, izleyenler tarihte yaşanmış bir olayın açıklanması sonrası heyecanlarını ve teşekkürlerini açıkladılar.
Çukurova Stratejik Araştırmalar Merkezi, 1909 Yılında Adana"da Ne oldu? konulu yerel tarihçiler buluşmasını 26 Nisan 2009 Pazar günü Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirdi. Günlerdir süren koşuşturmalar sonrası Strateji üyeleri ve yakın dostları toplantının yapılacağı salonu doldurdu. Ahmet Kaytancı Saimbeyli"den gelmişti. Kadir Arslan hocamız Dörtyol olaylarını açıklamak üzere Adana"ya gelmişti. Yusuf Delikoca, Nejat Yaycıoğlu, Cezmi Yurtsever sırası geldiğinde konuşmalarını yaptılar. Toplantının oturumunu sayın Naciye Taş öğretmen yaptı. Öğretmen, öğrenci, sivil halk dahil olmak üzere toplumun her kesiminden insanlar gelmişti toplantıya. Aytekin Gezici, Zafer Geyik,Tuba Ceyhan, Ömer Öcal, Çağrı Kürşat Yüce, Hatice Hatunoğlu, Mehmet Taş ve diğerleri Stratejiye gönül verenler toplantının konukları olarak bulundular. Onlara çok teşekkür ederim.
Toplantının sunum ve tanıtım konuşmalarını yapan Naciye Taş, bir ara cümleleri kırarak konuştu. Toplantı bitiminde sordum: -Senin gibi deneyimli bir öğretmen nasıl oldu da kelimeleri kırdı?
Alınan cevap ise ilginç idi: Aslında benim konuşmam çok iyidir, ama heyecandan cümledeki kelimeleri öyle söylemek durumunda kaldım. Bu benim elimde değildi cevabını verdi.
Konuşmacı Dr. Nejat Yaycıoğlu, 1909 olayları esnasında Adana"daki Amerikan Misyoner okulu müdürü Chambers"in hatıralarını açıkladı. Görsel sunum olarak izleyiciler savaş günleri fotoğraflarını dikkatle izlediler. Sayın Yaycıoğlu"nun Osmanlı eğitimi başıboş bıraktı. Amerikalılar ve diğer misyonerler de bundan yararlandı. Maalesef Ermeniler üzerindeki bu oyunlar kısa zaman sonra isyanların da asıl sebebi oldu açıklamasını yaptı.
Ahmet Kaytancı hocamız, Haçin olarak bilinen Saimbeyli"de yaşanan olaylar ve Yüzbaşı Teberdar Mehmet Efendi hakkında bilgiler verdi. Mehmet Efendi"nin görevi gereği güvenliği sağlamak isterken Kağnıpazarı denilen yerde kendisini hedef alan Ermeniler tarafından vurularak öldürüldüğünü, katilin yakalanıp idam cezası almasına rağmen, Batılı ülkeler ve Ermeni kilisesinin çalışmaları sonrası infazın kürek cezasına çevrildiğini anlattı. Kaytancı, Ben bir ömür boyu ağıtlarla büyüdüm. Olaylarda ailemden 40 kişi hayatını kaybetti. Soykırımı Türkler yaptı diyenler bizi dinlemek istemiyorlar dedi ve yazmış olduğu Kanlı Kuyu kitabını gösterdi.