Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
KARAMEHMETLER’İN SERVETİ

Türkiye"nin önde gelen sanayici ve işadamlarından Mehmet Emin Karamehmet"in de tarihi bir hikayesi var. O"nu Karun gibi zengin yapan tarihi süreç yüzyılların hikayesidir.

Ramazanoğuları Türkmen beyleri 1350 ve 60"lı yıllarda Adana, Tarsus gibi şehirleri aldıklarında öncelikle kendilerine en verimli toprakları ayırdılar. Ceyhan nehri kıyısında ve misis"in aşağısındaki Eğriağaç, Danişment, Terkeşen köyleri ile Mercin suyu kıyısındaki değirmenler, Seyhan nehri kıyısındaki Havutlu"daki verimli araziler ve Tarsus yakınlarındaki Berdan suyu kıyısında olan topraklar. Ramazanoğullarının bölgedeki sosyal ve ekonomik gücü nesilden nesile aktarıldı. Ama zenginliğin kaynağı toprak sahibi olmak idi.

Fransa"nın 1918 yılı sonlarında başlayan Çukurova ve Tarsus işgali bölgedeki düzeni kökünden değiştirdi. Karakaya Türkmen aşiretinden gelen Karamehmet, yanında çok sayıda kuvayı milliyeci çete bulunduran bir kumandan idi. Savaş bitiminde Tarsus"taki fabrika ve toprak sahibi azınlıklar ayrılmak durumunda kaldı. Karamehmet, Kuvayı milliyeci olmanın verdiği avantaj ile Berdan suyu kıyısındaki azınlıklardan ve yabancılardan kalan toprakları ele geçirdi.

Tarsus"ta Ramazanoğulları ailesinin yakın akrabası ve Tarsus müftüsü Hacı Ahmet Hilmi Efendi, 1800"lü yılların başlarında vakıf hizmetleri ile birlikte ekonomik gücünü de artıran çalışmalara başladı. 1860"lı yılarda Tarsus"taki Eshabı Kehef"i tamir ettirmesi ve yaptığı hizmetler karşılığı Padişah Abdülaziz"in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından ödüllendirildi. Hayır hizmetlerindeki başarısından dolayı “Eliyeşil” ünvanını aldı. Oğlu Sadık, iyi bir eğitim aldı, çiftçilik yaptı, 1904 yılında Tarsus Belediye Başkanı oldu. Ertesi 1905 yılında Türkiye"de ilk kez Tarsus suyu üzerinde elektrik üreten tesisleri kurdu. Ve 1905 yılında da hizmetlerinden dolayı “Paşa” ünvanı verildi. Sadık Paşa"nın ünvanı askeri alandaki başarısına göre değil, ekonomik gücüne göre verilmişti. Ve Sadık Paşa, Fransız işgali esnasında Kuvayı milliyeye destek verdi. Savaş sonrası Tarsus"taki azınlık malları ve fabrikalarının el değiştirmesinde ön planda idi.

Tarsuslu iki zengin aile Sadık Paşa soyundan gelen “Eliyeşil” ler ile kuvayı milliyenin savaş sonrası fırsatçı zengini Karamehmetler arasında tarım ve tekstil alanında üretim yapan işletmelerde ortaklık gerçekleşti. Mehmet Emin Karamehmet 1944 yılında doğdu. Tarsus"taki Amerikan Koleji ve sonra Robert Kolej"de eğitimini sürdürdü. Eliyeşil ailesinden bir hanım ile de evlendi. Ve 22 yaşının içinde ilk şirketini kurdu. Çukurova Holdingi kısa sürede Türkiye"nin en büyük sanayi kuruluşu haline getirdi. Fırsatları iyi değerlendirdi. 2001 yılında dünyanın 27. zengini olarak Forbes dergisinin listesinde yer aldı.

Hatırlanmalıdır ki: 1800"lü yıların başlarında Tarsus yöresinde vergi toplayarak zengin olan menemenci aşiret beylerinin gücü silaha ve pazuya dayanıyordu. Adana Valisi Mustafa Paşa, zenginleşen Menemenci aşiret beylerinin servetinden pay almak için 1815 yılında meşhur Milvan ale savaşını yaptı. Ve Menemenci beyleri bu olaydan sonra bir daha kendilerine gelemedi. Ama Tarsus yöresinde kaynağı Ramazanoğullarından gelen, kurtuluş Savaşı sonrası fırsatları değerlendirerek kısa sürede zengin olan,. Nesilden nesile gücünü artırarak Türkiye ve dünya ekonomisinde zirveye doğru koşan Karamehmet ailesinin gerçeği var.


Bu yazı toplam 37738 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber