HEY 15'Lİ Türküsünün Sırları Adana'da Çözüldü
Çanakkale Savaşında 15 yaşının içinde gönüllü asker olarak cepheye giden kahramanların duygu düşünce ve hikayelerini anlatan Hey 15'li Türküsü'nün söz yazarı Adanalı İboş Ali Ağa isminde bir halk ozanı çıktı.
Bu konuda ilk bilgileri Mart 2013 tarihi içinde Çukurova Oğuz Boyları derneğindeki konferansta konuşan folklor uzmanız Halil Atılgan yaptı. Sayın Halil ATILGAN "Hey 15'li Türsünün söz yazarı İboş ali Ağa'dır. Seferberlik yıllarında Adana'dan Tokat'a askere giden İboş Ali, Adana'dan sevdiği kız Hediye için genç yaşta askere giden askerlerin durumlarını açıklayan Hey 15'li Türküsünü yazmıştır" açıklamasında bulundu. Bu bilgilerden hareket ederek Adana Asri Mezarlığı'na gittim ve burada Çanakkale7ye genç yaşta giden kahramanların anısına söylenen Hey 15'li Türküsünün söz yazarı İboş Ali Ağa'nın mezarını buldum. İboş ali'nin Adana Asri Mezarlığında bulunan aile mezarlığındaki mezar taşında "Adana'nın ilk saz ve söz ustalarından İboş Ali (Boğaç) Ağa, ruhuna fatiha, doğumu-1889,ölümü:1959 yazıyor. Adana'da soy ismi Boğaç olarak da bilinen İboş ali Ağa'nın soyundan gelen akrabaları da var. Halil Atılgan'ın yaptığı araştırmalara göre Çanakkale kahramanları için söylenen "Hey 15'li" türküsü Adana'da yıllardır İboş ali Ağa tarafından söylenmiştir.İboş Ali, Adanalı Topal Selahattin'in kızı Hediye'ye olan aşkının açıklaması olarak Hey 15'li türküsünü yazmıştır. Muzaffer Sarısözen tarafından 1952 yılında Ankara'da Adanalılar gecesinde notası ile söylenerek okunmuştur.
HEY 15'Lİ TÜRKÜSÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Çanakkale Savaşı esnasında Anadolu'nun her yerinden Rumi-1315 doğumlu olanlar (miladi karşılığı 1899 yılına karşılık gelir) 15 yaşının içinde gönüllü olarak vatan savunması için cephelere gitmeye savaşmaya karar verirler. Çanakkale Savaşı'nın efsanevi 57. Alay'ın kumandan ve neferlerinin tamamına yakını şehit olurken şehitler içinde 9 yaşında su taşıyan "sakalık yapan" bir çocuk da vardır. İboş Ali'nin seferberlik esansında Adana'dan askere genç yaşta askere gidenlerin durumlarını görmüş, sadece Adana'da değil, Anadolu'nun her yerinden, vatan görevini yaptığı Tokat'ta da 1315 doğumlu gençlerin askere gitmelerinden etkilenerek Hey 15'li türküsünün sözlerini yazmıştır.