Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Kozanlıların Tarihe Ve Kitaba İlgisi!

    Kozan şehir merkezi Adnan Menderes Parkı kıyısında 6-10 Nisan 2010 tarihlerinde KOZANIN GİZLİ TARİHİ konulu fotoğraf sergisini açtım.

 

    -Kozan halkının tarihe ve kitaba olan ilgisi karşısında duygulandım. Yaşı 80"i,90"ı bulan eleri bastonlu insanların  sergiye gelerek kitap almaları ve okumaya başlamaları karşısında okumak ve öğrenme aşkının ne kadar canlı olduğunu gördüm.

 

     -Kozan,geleceğini tarihi mirası canlandırma çalışmaları  sonrasında gelişecek turizmde görüyor ve bu yönde çalışmalar Çukurova"ya örnek olacak şekilde sürüyor.

 

     Kozan benim gibi Adana"da yaşayana için bir adım ötede dost insanların bulunduğu bir şehir. Son yıllarda Kozan"da yaşayanlar tarihi mirasın korunması ve canlandırılması çalışmalarını yakından izliyor. Yaver"in konağının onarılarak  turizme kazandırılması, çarşı içindeki mezbelelik yapıların onarılarak aslına uygun şekilde canlandırılması çalışmaları şehrin geleceğinin tarih turizminde olduğu gerçeğini hatırlatıyor.

 

    Kozan veya tarihi ismiyle Sis şehri, kurulduğu tarihten itibaren yaşanan önemli olayların izlerini bünyesini taşıyor. Şehre hakim olan her toplum kendisinden bir yapıyı kente kazandırmış. Şehre girişte Kilken çayı üzerinde bulunan Roma köprüsü, Ermeni Kilikya Krallarından kalan manastır,Memluklu eseri Hoşkadem camisi, Osmanlının son zanlarında yapılan tarihi konaklar…Ve hepsinin için de de kentin tarihi dokusuna damgasını vuran tarihi kale. Tarihi zenginliğin parçaları.

 

   Kozan şehir merkezi Adnan Menderes parkı kıyısında 6-10 nisan 2010 tarihleri arasında “KOZAN"IN GİZLİ TARİHİ” konulu fotoğraf ve belgeler sergisini açtım.Serginin açıldığı ilk gün insanlar kendi geçmişlerinden bir şeyler bulmak için  adeta sergiye akın ettiler. Kozan Tarihli kitabını yayınlamış olmanın da verdiği heyecan ile Kozanlılar ile buluşmanın kitap imzalamanın  mutluluğunu yaşadım. Yaşı 90,85, 80 olan eleri bastonla yürüyen insanlar sergiyi gezmeye geldiler. Kozan"ın tarihi fotoğraflarına baktılar. Bir zamanlar atalarının yaşadığı şehrin Osmanlı döneminden  kalan fotoğrafları karşısında duygulandılar. Fotoğraflara salarca bakarak duygulananların Kozan tarihi kitabına ellerini atarak sayfalarını karıştırmaları karşısında duygulandım.

 

    Kozan şehrinde yaşayan insanların mahalle ve isimlerinin yer aldığı1536 tarihli Osmanlı belgeleri insanların hayal gücünü zorlamış olacak ki  kendi geçmişleri hakkında bilgiler elde ederek soylarını öğrenmek isteyenlerin merak duygularının ne kadar önemli olduğunu

gördüm.  Kozan Tarihi kitabını yazım çalışmaları esnasında bilgisine başvurduğum saygıdeğer Feyyaz GÜRALP"in elleri  titreyerek  ve de yüzü gülümseyerek “Cezmi Bey,benim Kozan Tarihi kitaplarım nerede?” sorusunu sorması karşısında duygulandım. Feyyaz Bey"in doğum tarihi 1918 ve 92 yaşının içinde. Evinin salonunda ve pencerenin yanında elinde tuttuğu kitabı kendisinden geçercesine  okuma anına tanıklık ettim.  Tarihi olayları öğrenmek için okuyor ve de bildiklerini de açıklıyor Feyyaz Bey. Benim için tarihin yaşayan arşivi ve de bilgi kaynağı idi.

 

    Serginin açıldığı anda yakın akrabaları ile gelen Kemal SEHLİKOĞLU"nun bir yazara olan desteği  bir bakıma gerçek tarihe olan ilginin ne kadar önemli olduğunu gösteriyordu.

 

    Kozan Tarihi kitabında aile kavgalarına ve özel konulara fazla yer vermedim.Osmanlının çöküşü ve yabancıların yönlendirdiği emperyalist olaylar ile ilgili Osmanlı Arşivinde bulunan gizli belgelerden elde ettiğim bilgilere geniş yer verdim.  Biliyordum ki Kozan şehrinde yaşayan Ermeniler 1920 yılından sonra önce Adana ve daha sonra da Fransızların desteği ile Lübnan"a gitmişler, Kilikya şehrini yeniden kurmuşlardı. 1960 yılardan itibaren de  Ermeni soykırım görüşlerini dünyanın gündemine getirmek için yoğun çalışmalar içinde bulmuşlardı. ASALA"nı kurulması ve son yılarda batılı ülkelerde alınan soykırım kararlarında onların önemli rolü vardı.  Beyrut"taki Kilikya Kilisesi kaynaklı güncel haberler içinde yer alan ilginç tarihi mesajlar ile ilgili fotoğraflara da yer verdim sergide.

 

    Özetle Kozanlıların yaşlısından gencine tarihe kitaba olan ilgisi karşısında duygulandım. Aynı duygu ve düşünceleri paylaşan dostlarıma çok teşekkür ederim
Bu yazı toplam 40871 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Cezmi YURTSEVER / 18 Nisan 2010 Pazar 21:33
Sırkıntıoğulları ileilginizi okudum. Bu bilgiler bizim açımızdan belgelerde yazılı olanları tamamlayıcı özellikler taşıyor. Ve Kozan tarihinin yeni baskısında bunları değerlendireceğim. En derin saygılarımla.
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Ali İhsan SIRKINTIOĞLU / 18 Nisan 2010 Pazar 14:39
Sayın cezmi bey büyük dedemin dedesi yüz. başı haydar bey oğlul M.Murat paşa isimli sırkıntıoğlularının öndegelen beylerdendeir.Haydar aga ismiylede tanınır ceyhan kozan imamoğlu kayseri develi Aş künye köyleri pınarbaşı ilçesi yayhalı kara köy dede iyi bilinir kozanın konak köyüde HAYDAR beyin yurdudur hatta 10 bin dönümlük tarlası var tapulu birde ceyhanın 3 köyünde 3.750 dönümlük tarlası var tapulu HAYDARAĞA KÖYÜ . CAMIZAĞLI.YUK.CAMIZAĞLI.AŞAĞI HAYDARAĞA KÖPRÜSÜ. HAYDARAĞA CAMİSİ VARDIR CEYHANIN KÖYLERİNDE HAYDAR AĞANIN OĞLUNADA DELİ MURAT DERLER HALK ARASINDA BİR TIRAŞ İÇİN MERSİNE GİDERMİŞ RAHATSIZLANDIKTAN SONRA GÖREVİ BIRAKIR DAVA VEKİLİĞİ YAPAR KAYSERİ PINARBAŞINDA ORDA HAKIN RAHMETİNE KAVUŞUR ORADA GÖMÜLÜR CEYHANIN GÜNDOĞUDU KÜYÜ SIRKINTILI DAĞI VAR MADEN OCAĞI RUSATLARINDA ZİKREDER.YUMURTALI İLÇESİNDEDE SIRKINTI DAĞI VAR RÜZGAR ENERCİSİ İÇİN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜDEN MÜSADE YAZISINDA MEVCUTUR YUZGAR GÜLÜ İÇİN ELETİRİK ÜRETİMİ İÇİN CEZMİ BEYE SAYĞILARIMLA HATAY ANTAKYADAN ALİİHSAN SIRKINTIOĞLU.18.04.2010

Ali İhsan SIRKINTIOĞLU
Tel: 0326.2139888

[email protected]
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber