Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
KADİRLİ’DE EĞİTİM TARİHİ MÜZESİNİN AÇILMASI

 

   -Eğitimci İbrahim BOYSAL"ın çalışmaları sonucu Kadirli"nin Harkaçtığı köyünde Eğitim Tarihi Müzesi Açılıyor.

    -Kadirli ve Çukurova"nın bilim kültür ve sanatından örnekler veren kitaplar, eşyalar, bilgi ve belgelerin sergilendiği Eğitim Tarihi Müzesi"ni herkesin ziyaret etmesi ve İbrahim BOYSAL hocaya yardımcı olmak gerekiyor.

 

    Yıllar var ki Kadirli"de yaşayan insanlar birbirilerine kendi hikayelerini anlattılar. Çocukluk yıllarında büyüklerinden dinledikleri eşkıya hikayeleri…Toprak ağalarının kendi bencil çıkarları için halkı ezmesi…Şehir merkezinde bulunan Alcami"nin altında bir tünelin bulunduğu ve Anavarza kalesine kadar uzandığı…Kadirli lisesi"nin kurucu müdürü Ahmet Gebenli"nin yıllar sonra ıslahı nefis ederek beş vakit namaza başlaması…Kadirli"ye 1960"lı yılların başlarında Kaymakam olarak gelen Mehmet Can"ın Savrun suyu kıyısında Park, cami yakınında tuvalet, Pazar mahallesinde Hamam ve Ankara"dan gelen 3 okul yaptırılması  parası ile köylülerle işbirliği yaparak 30"u aşkın köyde ilkokul yaptırılması…Sülemiş tepesi eteğinde Lise yaptırmak için ihtiyaç duyulan para kaynağını elde etmek için Savrun"dan alınan su arklarına el koyup suları satmak istemesi…Ve sonrasında toprak ağalarının birleşerek Kaymakamı Hükümete şikayet etmeleri ve arkasından gelen Mehmet Can"ın Kars"a sürgün olarak gönderilmesi gibi olaylar…

 

HARKAÇTIĞI KÖYÜNDE YAŞANANLAR

 

Kadirlinin kuzeyindeki Torosdağlarından szüzülerek gelen Savrun suyunun kıyısında bulunan Harkaçtığı köyünün ismi yöre tarihinin derin izlerini taşır. Savrun suyundan alınan sular açılan “Hark” veya “Kanal” ile tarlalara ulaştırılmış, çeltik ekimi yapılmış. Osmanlı"nın son döneminde 1830"lu yıllarda Harkaçtığı köyünün arkları Maraşlı Bayezidzade Süleyman Paşa tarafından yörenin önde gelen ailelerinden Karamüftülere verildi. Bu gelişmeden sonra Karamüftüler ailesi yörede söz sahibi oldular.

    Harkaçtığı köyünde yaşayan ve Tayyıplı olarak bilinen ve kökenleri Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki tımarlı sipahi yapılanmasına kadar uzanan  aile yörenin idari ve ilmi hayatında yüzyıllardır kendi gücünü korumuştu. Osmanlı"nın son döneminde aynı aileden gelen Müftü Osman Nuri Efendi, Kadirli ilçesinde sevilen saylan bir insan idi. Fransız işgali esnasında Osman Nuri Hoca Kuvayı milliye teşkilatının başkanı olarak önemli hizmetlerde de bulunmuştu. Halkın dilinde sevilen ve sayılan bir insan idi.  Tayyıplı"nın denetiminde Harkaçtığı köyünde molla yetiştirmek için dini eğitim verilmişti. Ve bu amaçla ottan ve kamıştan yapılan  “hu” binaları hazırlanmıştı.

 

HARKAÇTIĞI KÖYÜNDE EĞİTİMİN PARLAYAN IŞIKLARI

 

    Cumhuriyetin ilanından kısa süre sonra Harkaçtığı köyünde İlkokul açıldı.  Ve geçen yıllar içinde bu okulda görev yapan öğretmenler ve öğrenciler Türkiye"de önemli görevler aldılar. Çok sayıda öğretmen ve kamu görevlisi  eğitimini bu okuldan almıştı.

    Ancak son yıllarda köylerden taşımalı eğitimin başlaması üzerine Harkaçtığı köy İlkokulunun hizmet binaları da kendi kaderine terk edildi.

    Aynı köyde doğan ve yörenin bir insanı olan Öğretmen İbrahim Boysal, emekli olduktan sonra Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfında görev aldı. Bölge tarihi ve kültüründen kaynaklanan konuların hikayelerini yazmaya başladı. Belgesel filmler çekti.  İbrahim Boysal, kendi köyünde bulunan İlkokul binasına sahiplenerek Eğitim Tarihi Müzesi açmaya karar verdi. Eğitim araçları, kitaplar, tarihi eşyalar ve belgeleri, resimleri derledi.  Harabe haldeki binalar tamir edildi. Ve ortaya  Kadirli"nin Eğitim Tarihini yansıtan müze çıktı. Çukurova"da bir örneği bulunmayan sade ama anlamlı bir bilim ve kültür merkezi ortaya çıktı.

    Sayın İbrahim BOYSAL"ın çalışmalarını yakından izleyen gözlem yapan birisi olarak Eğitim Tarihi Müzesinin muhteşem güzelliğini yerinde gördüm. Halkımızın dilinde unutulmayan bir söz vardır: “Bu dünyada eseri olmayanın yerinde yeller eser” derler ya. Bu sözleri doğrulayan Eğitim Tarihi Müzesinin açılışına öncülük eden İbrahim BOYSAL"ın çalışmaları ve eseri de kendisinden sonra bilim dünyasında parlayan bir ışık olacaktır.  Çukurova"nın sıcak bir gününde 23 Mayıs 2011 Pazartesi günü Kadirli Harkaçtığı köyünde Eğitim Tarihi Müzesi açılmış ve kapılarını herkese açmış olacak.

…………………………………………………………………………………….

Resimler

1.Kara tahta başında ders gören öğrenciler

2.Eğitim Tarihi Müzesinden bir görünüş

3.İbrahim Boysal Müze çalışmasında

Bu yazı toplam 30132 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber