Kin ve İntikam Duygularını Hortlatan Resimler
-Ermeni Diaspora çevreleri, 1909 Adana olayları ile ilgili olarak Türkleri katil ve barbar gösteren elle çizilmiş tabloları yayınlayarak dünya kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyorlar.
-Tarihi gerçekleri yansıtmayan bu tabloların bilinç altında var olan kin ve intikam duygularını hortlattığı acı gerçeğini açıklıyoruz.
1909 YILI 14 Nisan tarihinde başlayan ve 13 gün sürerek sona eren Adana iç savaşı olayının üzerinden 100 yıl gibi uzun bir zaman geçmesine rağmen Ermeni Diasporasının bu konudaki Türkleri suçlayan propoganda çalışmaları içinde bulunduğumuz 2009 yılı içinde uluslar arası bir boyut kazandı.
Ermeni çevreler özellikle Adana olaylarının Türk ordusunun Ermeni sivil halka yaptığı katliam veya soykırım olarak görüyor ve olaylar sonrasında 30 bin Ermeninin de hayatını kaybettiği görüşleri dile getiriliyor.
Ermeni Diasporasının aktif kuruluşlarından olan Londra merkezli Gomidas Enstitüsü, Ekim 2009 başlarında İstanbul Sabancı üniversitesinde de 1909 Adana olaylarını gündeme getiriyor. Bu konuda düzenlenen sempozyumda olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına konuşmalar yapılacak. Ve özsellikle olaylardan sorumlu olarak Osmanlı İttihat ve Terakki yönetimi gösterilecek.
Ermeni çevreler Adana olayları ile ilgili olarak dünya genelinde yaptıkları Türk karşıtı çalışmalarını destekler Arşiv belge ve görsel resimleri de kullanıyor. 1909 olayları sonrasında Türkleri vahşi gösteren dönemin dergilerinde yayınlanmış resimler kanıt olarak gösteriliyor. Bunlar içinde Adana Tepebağ semtinde bir mescitin bulunduğu dar bir sokakta saldırıya uğrayan ve kaçışan Ermeniler ve onları pala bıçakları ile kesen vahşi Müslümanlar gösteriliyor. Bahsi geçen tablo dönemin Le Petit Journal Dergisinde yayınlanmış. Aynı görsel tabloyu destekleyen yine aynı yerde geçen cami duvarlarına yaslanan masum Ermenileri boğazlayan vahşi (!) Türkleri gösteren elle çizim tablo Erivan"daki Ermeni Soykırım Müzesi tarafından yayınlandı. Benzer şekilde Katolik ve Hristiyan dünyasının merkezi olan İtalya"da yayınlanan Le Domenica Corriera dergisi de katolik kilisesi içinde yanarak öldürülen hristiyanlara ait toblo görüntüsü ile Le Pelerin Dergisi de olaylardan etkilenen Ermeni kadınlarına yer veren resmin kopyasını da yayınladılar.
Erivan"daki Ermeni Soykırım Müzesi 1909 Adana olayları ile ilgili arşiv belgeleri ve fotoğrafları da yayınlıyor. Olaylar hakkında objektif bilgi sahibi olmayan bir insan neden ve niçinleri düşünmeden Türkler katil veya Barbar Müslümanlar görüşlerinin tesirinde kalabilir.
Bütün bu gelişmeler karşısında suskun ve seyirci kalabilir miyiz! Veya yaşanmış olaylarla ilgili olarak kamuoyunu tarihin farklı gerçekleri doğrultusunda aydınlatmak gerekmez mi !
Türkiye"de devlet kontrollü resmi tarihi savunan çevreler bu gerçekler karşısında en azından Osmanlı Arşivinde bulunan Türk belgelerini de yayınlayarak kamuoyuna sunmaları gerekir. Buradan Ermeni diaspora çevrelerinin Türkiye düşmanlığını körükleyecek tablolarından örnekler vererek konunun ne kadar önemli olduğunu açıklamak istiyoruz.