- Amanoslardaki Tarihi HİTİT ANTİK KENTİ Soyuldu
ALMAN ARKEOLOGLAR AMANOSLARDAKİ HİTİT KENTİ SAMAL"I SOYDULAR
Geçtiğimiz Temmuz ayı içinde Osmanlı Arşivinde Çukurova Tarihi üzerine yaptığım araştırmalar esnasında gizliliği ortadan kalkan belgeler serisinden İ.MMS.00101 numaralı zarf içinden çıkan fotoğraflar ve Osmanlı Bakanlar kurulu belgeleri Osmanlı"nın son döneminde 1888 ve izleyen yıllarda o dönemde Adana vilayeti Cebeli Bereket Sancağı"na bağlı Gavurdağlarındaki (bugünkü Amanos dağları) Islahiye ilçesinde bulunan Zincirli Höyük"te arkeolojik kazı yapan Berlin Müze Müdürü Kral Humann ve arkeolog Felix von Luschan"ın dünya tarihine ışık tutan antik Hitit kenti SAMAL"dan çıkan eserleri Almanya"ya kaçırdıkları ortaya çıkıyor.
Berlin Müze Müdürü Kral Humann"ın Zincirli"de yaptığı arkeolojik kazıdan çıkan eserler ile ilgili fotoğraflar ve bilgileri değerlendiren Osmanlı Hükümeti Zincirli Höyük"ten çıkan 90 parça eserin sadece 10 parçasının kendisinde kalması ve İstanbul"a taşıyacağı eserlerin masrafını da ödemesi de Padişah"ın karar onay yazısıyla açıklanmıştı. Ancak Berlin Müze Müdürü Kral Humann, kazı çalışmalarını 1888 ve izleyen 1890"lı yıllara da yayarak ortaya çıkan binlerce parça tarihi eseri kaçak olarak Almanya"ya gitmesini sağladı. Berlin"de Anadolu"dan getirilen tarihi eserler ile kurulan PERGAMON Müzesi depolarında ve teşhir vitrinlerinde ZİNCİRLİ"den kaçırılarak getirilen bir eşi daha bulunmayan paha biçilmez eserler sergileniyor. Zincirli"den Berlin"e kanunsuz olarak götürülen eserler dünya tarihine de geçecek olan tarihi eser soygunudur.
KÜLTÜR BAKANLIĞI HAREKETE GEÇMELİDİR
Zincirli höyük"ten kaçırılan tarihi eserler ile ilgili olarak Kültür Müdürlüğü en kısa zamanda harekete geçmeli. Eserlerin Türkiye"ye getirilmesini sağlamalıdır. günümüzde Gaziantep sınırları içinde bulunan Islahiye ilçesindeki Zincirli höyükten kaçırılan eserlerin anavatanına getirilmesi anlamlı bir olay olacaktır. Sayın Kültür Bakanı Ertuğrul GÜNAY"a çağrıda bulunuyorum:En kısa zamanda Almanya nezdinde Zincirli höyük"ten Berlin"e kaçırılan Hitit SAMAL kenti ile ilgili eserlerin Türkiye"ye iade edilmesi çalışmasını başlatınız.
HİTİT SAMAL KENTİ"NİN DÜNYA TARİHİNDEKİ ÖNEMİ
Hititler zamanında Önasya"nın önemli kentleri arasında bulunan Kahramanmaraş"ı Antakya"ya bağlayan vadi kavşağında bulunan SAMAL kenti M.Ö.4 binli yılardan itibaren kuruluşu gerçekleşmiş, M.Ö.8. yüzyıla kadar Önasya"nın en parlak kentleri arasında idi. Zincirli kazılarında çıkan ve bir eşi dahi bulunmayan eserler arasında arslan ve boğa heykelleri, savaş sahneli kabartma heykeller ,Hitit-Arami-Fenike dilinde yazılmış kitabeler ile arkeoloji dünyasının ilgisini çekmiştir.