Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Adana1909 Yılları Sempozyumu Hayal Kırıklığı Yarattı

11-12 Aralık günlerinde Adana"da 1909 Olayları konu sempozyum yapıldı.

    -Olaylar sonrası Adana Valiliği yapan Cemal Paşa Türklerin idamına sebep olmakla suçlandı ve ihanet ettiği ileri sürüldü.

    -Prof. Yusuf Halaçoğlu ve Kemal Çiçek Sarıçam-Amanoslar arasında 650 bin Ermeni arazisine e konarak devlet mülkü haline getirildiğini açıklayarak tarihi gaf yaptılar.

    -Türk tarihcilerin 1909 Adana olayları konusunda her bakımdan hazırlıklı olmadıkları görüldü.

 

     Adana şehir merkezinde Aralık ayının 11 ve 12. günlerinde  “1909 ADANA OLAYLARI” konulu sempozyum yapıldı. Adana"daki kardeş derneklerin işbirliği sonucu gerçekleştirilen sempozyuma Türk Tarih kurumu eski Başkanı sayın Yusuf Halaçoğlu, Kemal Çiçek, Kemal Çelik katıldılar. Adana"daki tarihe ilgi duyanlar da toplantının yapıldığı Belediye salonunda idi.  11 Aralık 2009 Cuma günü öğleden sonra saat 14.civarında yapılan toplantı esnasında ev sahipliği yapan ve kendisi de Adanalı olan sayın Sevgi Kafalı ve aynı oturumun başkanı Prof. Mustafa Kafalı"nın yüreklerini ortaya koyarak böylesi bir çalışma içinde yer almaları her türlü takdirin üzerinde hatırlanacak bir konu idi.

    Özetle söylemek gerekirse toplantıyı düzenleyenler ve izlemeye gelenler  iyi niyet ve meraklarını gidermek isteyenler idi.

 

     ADANA VALİSİ"NİN İHANETİNİ GÜNDEME GETİRDİLER

    

     Toplantı"nın bilgilendirme bölümünde sayın Prof. Kemal Çiçek"in, 1909 Adana olayları sonucu Vali Cemal Paşa"nın Adana Valisi olarak göreve getirilmesi ve yaptığı konuşmalar ve kendi hatıratında 17.000  Ermeni"nin hayatını kaybetmesi olayına yer vermesinin Türk tarihçiliği açısından büyük sıkıntı yarattığını…Cebeli-Bereket Mutasarrıfı Mehmet Asaf Bey"in hatıralarında da yer alan bir belgeye göre bu durumun “İhanet belgesi” olduğunu söylemesi kafaları karıştırdı. Cemal Paşa, olaylar sonrası Cemal Paşa"nın verdiği kararların adil olmadığını adeta Divanı Harp kararları gereğince 48 Türk hakkında idam ve infazın gerçekleştiğini, buna karşılık 5 Ermeni"ye idam kararı verildiğini bunlardan da 4"ünün affedilerek ancak 1 Ermeni"nin idamının gerçekleştirildiğin söyledi.  Sayın Çiçek"in bu konuşmasından sonra Cemal Paşa"nın isminin bulunduğu Adana şehir merkezindeki mahalle adının da değiştirilmesi gerektiği izleyenler tarafından dile getirildi. Cemal Paşa"nın Adana olayları sonucu aldığı kararlara bakılarak onun hain ilan edilmesi tarih biliminin gündeminde ne kadar doğru olabilirdi. Cemal Paşa yanılmış, duygusal karar vermiş olabilirdi ama o yılarda Osmanlı yönetimi büyük sarsıntılar geçiriyordu. Ve Cemal Paşa, 1922 yılında Tiflis kentinde Ermeniler tarafından öldürülmüştü.

 

     HALAÇOĞLU"NDAN TARİHİ GAFLAR

   

    Tarihci ve de hemşerimiz ayrıca hocamız olan sayın Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu"nun 1909 Adana Olayları konulu konferansa hazırlıksız olarak geldiği her halinden beli idi. Halaçoğlu kendi hatıralarını anlattı. Rus arşivinden satın aldığı belge sayısını söyledi. Adana olaylarını açıklarken de :” Abdülhamit"in çalışması sonucu Sarıçam ile Amanos dağları arasında Ermenilere ait 650.000 dönüm arazinin kamulaştırılarak devlete mal edildiğini” açıklaması  gerçeği olmayan tarihi bir gaf idi. Halaçoğlu"nun bu görüşleri doğru kabul edilirse Ermeniler 19.yüzyıl sonlarında Kozan, Kadirli, Cebeli Bereket yöresinde 650 bin dönümü bulan araziye sahip olmaları gerekirdi. Ermeniler konusunda Türkiye"nin en deneyimli bilim adamının ileri sürdüğü bu görüşler  Çukurova Tarihinin gerçeği olmadığı gibi hocanın inandırıcılığına da gölge düşürdü.

 

    KEMAL ÇELİK NE DEDİ!

    12 Aralık günlü toplantıda da konuşmacı olarak yer alan Kemal Çelik, daha önce Adana tarihi konusunda yaptığı araştıralar ve yayınlarla tanınan değerli bir bilim adamı, arkadaşımız.  Konuşması süresince 1909 Adana Olayları hakkında çok yüzeysel bilgiler verdiği gibi hükümetin açılım politikasına da göndermeler yaparak alkış aldı.

    1909 ADANA OLAYLARI   konulu toplantı bittiğinde  pek çok kişi birbirinin yüzüne bakarak “Ben bir şey anlamadım” sorusunu birbirlerine sordular.  Halk deyimi ile “Laf olsun torba dolsun” kabilinden yapılmış olmak için yapılan 1909 ADANA OLAYLARI  konulu sempozyum  zaman kaybından öteye gidemedi. Toplantıyı düzenleyenler ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar sonuçlar böyle yansıdı kulaklara ve gören gözlere vesselam…

 

    ADANA VALİSİ PROTESTO EDEREK TOPLANTIYI TERK EDER MİYDİ!

 

    1909 Adana Olayları  konulu sempozyumu izledikten sonra kendi vicdanıma şu soruyu sordum: Adana Valisi İlhan Atış, toplantıya katıldılar ve açılış konuşmasını yaptılar. Güzel ve anlamlı mesajlar da verdiler. Ancak konuşmacıların Adana Valisi Cemal Paşa"yı ihanet etmekle suçlayan görüşler açıklanmaya başlandığında acaba sayın Vali İlhan Atış toplantıyı protesto edip salonu terk eder miydi! diye düşündüm.

   

Bu yazı toplam 23519 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber