KOZAN TARİHİ KİTABI
-Kozan Hükümet binası 1926 yılında yandı.Geçmiş yüzyılları aydınlatan tarihi hafıza yok edildi.
-Tarihçi Yurtsever, Osmanlı Arşivi ve Beyrut"taki Kilikya Ermeni kilisesi arşivlerinden bulduğu çok sayıda gizli belgeyi kullanarak KOZAN TARİHİ kitabını yazdı ve yayınladı.
-Tarihçi Yusuf Halaçoğlu"nun dedesi Süleyman Efendi"nin Osmanlı"ya karşı düzenlenen Kozanoğlu isyanına adı karıştı,yakalandı ve yargılandı.
-Atatürk"ten savaş ortamında 5 VAKİT KILINIZ emri belgesi de Kozan Tarihi kitabında yer aldı.
Kozan tarihi ile ilgili bilgi ve belge bulma çalışmalarına 1976 yılında başlamıştım. Ancak ilk karşılaştığım gerçek ise 1926 yılında Kozan Hükümet binasının yanması üzerine Osmanlı"dan kalan bütün belgelerin yok olması idi. Ancak Kozan tarihinin yazılı bilgilerine Osmanlı Arşivi"nin son yılarda önemli ölçüde açılması üzerine ulaştım. Türk diplomatlarına karşı ASALA suikastlarının planlama merkezinin Beyrut"taki Ermeni Kilikya Kilisesi olması görüşlerine ulaştıktan sonra Adana"nın Kozan şehir merkezinde yaşanan Türk-Ermeni tarihi ilişkileri ile ilgili belge arama çalışmalarını sürdürdüm. Osmanlı Arşivi depolarında üzerinde çok gizli kaydı bulunan çok sayıda belgeye ulaştım. Bunların önemli kısmı bölgede yaşanan olayların istihbarat kayıtları idi. Elde ettiğim bilgiler karşısında şaşırdım. Aynı zamanda 1921yılı sonlarında Kozan"dan ayrılarak Beyrut"a taşınan Ermeni Kilikya Kilisesi arşivlerindeki çok gizli bilgilere de ulaştım. Yaşanan olayları farklı açılardan aydınlatan gizli belgelerin yardımıyla Kozan Tarihini yazdım ve yayınlamayı başardım.
YUSUF HALAÇOĞLU"NUN DEDESİ DE ERMENİ TUZAĞINA DÜŞÜRÜLDÜ.
1878 yılı Eylül ayı sonlarında Kozandağlarında Kozanoğlu Ahmet Paşa ile Adana Valisi ve aynı ünlü şair ve edebiyatçı Ziya Paşa"nın emrindeki askeri güçleri karşı karşıya getiren isyan ve savaş olayının perde arkasını aydınlan Osmanlı Arşivindeki irade-dahiliye 63109 no"lu dosyada yer alan belgeler şaşırtıcı idi. Osmanlı yönetimine isyanın sebebi olarak Kozan yöresi müftüsünün mühür ve imzası taklit edilerek hazırlanan belgenin askerlerin eline geçmesi üzerine Kozan"ın Horzum yaylasına yakın yerindeki Kilken çayı kıyısında askeri operasyon kısa sürede Kozanoğlu Ahmet Paşa ve onu destekleyenler ile askerler arasında kanlı bir savaşa dönüştü. Çok sayıda ölenler oldu. Olaylar sonrası Osmanlı Divanı Harbi geniş soruşturma ve yargılamalar gerçekleştirdi. Tarihçi Yusuf Halaçoğlu"nun dedesi Halaçzade Süleyman Efendi de ifadesi alınarak yargılandı. Olaylara sebebiyet veren müftülerin ortak imzalı mektubunun sahte olduğu bilgisine ulaştım. Olay öncesi İngiliz ajanları ile bağlantılı Ermeniler sahte mektubu hazırlamışlardı. KOZAN TARİHİ kitabında bahsi geçen isyan ile ilgili gizli belgeleri ayrıntılı olarak yayınlıyorum.Sayın tarihçi Yusuf Halaçoğlu"nun da ilgisini çekeceğini ümit ettiğim kendi kökenleri ve büyük dedesinin de adının karıştığı olaylar ve aile kökenleri hakkında bilgiler veren kitabımı hediye etmekten büyük mutluk duyarım.
ATATÜRK ONAYLI 5 VAKİT NAMAZ KILINACAK EMİR BELGESİ
Gizli Belgelerin yardımıyla yazmayı başardığım KOZAN TARİHİ kitabında karanlıkta kalan tarihi aydınlatan ilginç olaylar yer alıyor.
-Kozan yöresinde yaşanan Fransız işgali esnasında Mustafa Kemal"in de onayladığı düşmanla savaşacak Kuvayı Milliyecilere emri yevmi (günlük emir)başlığı altında öncelikle günde 5 vakit namaz kılınacakır emri verildiği belgesini de buldum.
-Kozan yöresinde fırınlarda yakılan veya öldürülen Türler hakkında ayrıntılı bilgiler veren raporlara yer verdim.
AİLE KÖKENLERİ HAKKINDA AYRINTILI BİLGİLER
-Kanuni Sultan Süleyman zamanında tutulan 1536 tarihli Osmanlı Arşiv Tapu ve Nüfus defterini çözümleyerek Kozan"da yaşayan bütün ailelerin 500 yıllık kökenleri hakkında elde ettiğim bilgileri de KOZAN TARİHİ kitabında yayınladım. O DÖNEMDEKİ ismiyle Sis Sancağı olarak bilinen Kozan yöresinde yaşayanların bağlı oldukları oba ve oymak isimleri hakkında ayrıntılı bilgiler yer alıyor.Ve bunların yayla ve kışla yurtları verdikleri vergiler belirtiliyor. Kozan"da yaşayanların kökenlerini aydınlatan ve1500"lü yıllarda tutulan defterlerden 1517, 1530, 2536, 1572 yıllarında bölgede yaşayanların isimlerine ulaşmak mümkün oluyor. Ancak 1600"lü yılların başlarında yaşanan aşiretler derebeyler ve valiler kavgası 1865 yılına kadar sürdü. Ve bu kadar uzan zaman içinde Kosan yöresinin sosyal ekonomik hayatı felç oldu. Osmanlı son bir hamle ile 1865 yılında Fırka-i İslahiye ordusunu Kozan"a gönderdi. Yeniden dirlik ve düzenliği sağladı. Ve Kozan Sancağı kuruldu.
Fransız işgali yılarında Kozan yöresinde yaşanan kanlı olaylar halkın hafızasından silinmedi. Ve günümüze kadar yaşanan olaylar Kozan yöresinde yaşayan insanların kimlik ve kişiliğini yansıtır.
Özele Kozan TARİHİ kitabı Türk ve Ermeni arşivlerinde bulunan gizli belgeler ışığında yayınlandı. Tarihi hafıza da canlanmış oldu.
Ayrıntılı bilgiler www.cezmiyurtsever.com" dadır