Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat KAHYALAR
Vedat KAHYALAR
TEŞVİK PAKETİ VE ADANA

Açıklanan yeni teşvik paketi Türkiye açısından olumlu ve büyümeyi özendiricidir.Ölçek ekonomisinin öne çıkarıldığı bu teşvik paketinin en önemli ayakları:

-Türkiye"de üretilmeyip ithal edilen makine,ekipman,hammadde vs. nin yer aldığı Stratejik yatırımlar.(Motor,uzay ve havacılık,Demiryolu,ilaç,kimya,demirçelik,alümünyum…vs?

-Okul yatırımları

-Ar-Ge ,Kümelenme,OSB"de yapılan yatırımlar

Kalkınmışlık düzeyine göre 6 ya ayrılan ve her biri için  ayrı ayrı vergi,Kdv,Gümrük vergisi avantajlarına sahip, iler bazında desteklerden oluşan tamamen profesyonelce hazırlanmış ve profesyonel yatırımcılara hitabeden bir paket.

Bu paketten en azından bizim bölgemizde küçük yatırımcıların doğrudan yararlanabilmesi pek kolay görünmüyor.

Bundan dolayı TÜSİAD,TOBB,İhracatçılar Birliği,Müsiad,Bazı Makine üreticileri çok mutlu ,KOBİ temsilcilerinin şimdilik sesini duyamadık.

TÜSİAD bu teşvik paketi ile ilgili hükümete tam puan verdiği açıklaması şöyle:

 ''Sürdürülebilir büyüme politikasına ulaşılmasının önündeki yapısal sorunları bertaraf etmeye katkı sağlayacağına inandığımız yeni teşvik sistemini, özellikle dört açıdan olumlu buluyoruz'' ifadeleri kullanılırken, bu maddeler ''Küçükten ortaya ve ortadan büyük ölçeğe geçiş başta olmak üzere ölçek ekonomisi ve kümelenmeyi teşvik etmesi'', ''Bölgesel kalkınma ve gelişme açısından daha ayrımlı ve esnek bir yapıya dayalı olması'', ''Bölge ve il sınıflamasının dinamik ve objektif değerlendirmelere daha yatkın bir sistem üzerine inşa edilmiş olması'' ve ''Ar-Ge, yenilikçilik ve teknolojik gelişimi ve dönüşümü teşvik etmesi'' olarak sıralandı

Adana Ticaret  Odası Başkanı Ali Gizer"in  teşviğin Adana boyutuyla ilgili yaptığı açıklamaları çok dikkat çekici.

Ai Gizer, “Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki” başlıkları altında toplanan paketin, tüm Türkiye"de olduğu gibi Adana"daki büyük çaplı yatırımları hızlandıracağını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

Özellikle Yumurtalık Serbest Bölgesi"nde bekleyen tersane, rafineri ve petro-kimya tesislerinden oluşan yaklaşık 8.5 milyar dolarlık yatırımların hayata geçmesiyle Adana"nın ekonomik göstergelerini daha da üst sıralara taşıyacağını ifade eden Gizer açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Açıklanan Teşvik Paketi, sanayici ve işadamlarımızı sürekli gündeme taşıdığı, -Yatırımcıların önüne set çekilmesin- söylemini ortadan kaldıracak nitelikte. Çünkü, Adana ekonomisi için büyük önem taşıyan Yumurtalık Serbest Bölgesi"ndeki büyük çaplı yatırımcılara KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işçi ve işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, Gelir Vergisi stopajı desteği ve KDV İadesi destekleri sağlıyor.

 

 

 

 

 

Bunun yanında, yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde yatırımcılar, yatırımın bulunduğu bölgenin bir alt bölgesinde uygulanan oranlardan yararlanacaklar. Bu çalışma, bir anlamda gerek uluslararası, gerekse ulusal ölçekteki yatırımcıları harekete geçirecek niteliktedir.”

Bunlara ilaveten İşsizlikte Mersin"den daha kötü olmamıza rağmen ,Mersin ve komşumuz Osmaniye"nin bize bu kadar yakınken aramızdaki kademe farklılığı Adana için olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekilmiş.

Sonuç itibariyle bu teşvik Adana için çok olumlu sonuçlara yol açabilir.Yumurtalık Bölgesine yapılacak yatırımlar,Organize Sanayi Bölgelerimize yapılacak yatırımlar,Yabancıların Adana"ya yatırım yaptığında yararlanabileceği teşviklerin olması,Okul,Turizm ve olabilirse --Stratejik yatırımların-- Adana"ya gelebilmesi, pek ala mümkündür.Bunların gerçekleşmesi Adana"nın gelişmesine,işsizliğe önemli katkılar sağlayabilir.

Bu arada Ceyhan OSB"nin acilen kurulmasının yolları aranmalı ve hızlı hareket edilmelidir.

Bu paket ; 7 ayrı bakanlığın ve 900 e yakın STK"nın önerileri doğrultusunda hazırlanmış,kalkınma,büyüme,işsizliği önleme ve cari açığı azaltma yolunda atılmış çok önemli bir paket olarak görülüyor.Paketin esnek olması,uygulama sırasında ortaya çıkabilecek sorunlara göre esnek olması çok olumlu.

Adana olarak bu paketten azami ölçüde yararlanmanın yollarını aramalıyız.Unutulmamalıdır ki Yumurtalık Bölgemize yapılacak yatırımlar oluşturacağı kümelenme sayesinde Adana"ya çok olumlu katkılar sağlayabilecektir.

 

Bu yazı toplam 5521 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber