Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat Kahyalar
Vedat Kahyalar
GENÇLER KİME OY VERECEK ?
Bireyin gençlik dönemi;  fiziksel, psikolojik ve sosyal erişiminin tamamlandığı, çocukluktan çıkıp yetişkinliğe geçiş dönemidir.
En güzel hayallerin kurulduğu, geleceğin planlandığı, eğitim sürecinin yoğun yaşanıp sonuçlandığı hayata hazırlanma dönemidir gençlik.
Gençler geleceğimizdir. Ülkemizin büyüme ve gelişme yönü, gençliğe harcadığımız enerji ile doğru orantılıdır.
Uygulama odaklı, iyi bir eğitim sistemi ile bunu uygulayabilecekleri iş fırsatları, onların en önemli hedefleridir.
Eğitimini ve biyolojik gelişimini tamamlamış bireyin önünde iki tane yaşamsal hedefi vardır; İyi bir iş fırsatı ve evlilik.
Eğer bunlar eksik ise ne mutluluk kalır ne de umutlar. 
Geleceğimiz olan gençliğimizin durumu nedir?  Beklentileri, inançları, bakış açıları nelerdir?
Ülkeyi yönetenler bunları bilmek ve var ise problemleri çözmek zorundadır! 
Önümüzdeki süreçte siyasetin rotasını da bu gençler çözecek. 5 milyon genç ilk defa oy kullanacak. Bu ciddî bir rakam! Dolayısıyla gençlerin ciddiye alınıp problemlerinin çözülmesi, seçimlerin de kaderinin belirlenmesinde rol oynayacak.
Unutulmamalıdır ki  önümüzdeki sürecin belirleyicileri Y ve Z Kuşağı olacaktır.
 
2019 yılı verilerine göre: 
X kuşağının toplam nüfusu 16,2 milyon, Y kuşağının toplam nüfusu ise yaklaşık 21,9 milyon kişiden oluşuyor. 
Z kuşağına mensup olanların miktarı ise 21 milyona dayanmış durumda. Kalan 22 milyon civarında ise 60 yaş ustü nüfusumuz var.
Yukarıdaki veriler; nüfusun yarışını oluşturan , Y ve Z kuşağının seçimlerde açıkça belirleyici olacağını gösteriyor.
Şimdi aşağıda Yeditepe Üniversitesi ile MAK Danışmanlık işbirliğiyle yapılan ve  bu iki kuşağın yer aldığı gençlerle yapılan önemli araştırmaya göz atalım.
Araştırma 13 Temmuz ile 20 Ağustos tarihleri arasında, 18-29 yaş grubu gençlerle gerçekleştirilmiş.
Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa, YURT DIŞINA gitmek ister misiniz? sorusuna gençlerin yüzde 76,2’si "evet kesinlikle giderim" cevabını verirken, yüzde 14’ü ise “Evet ama ülkemde aynı şartları bulursam gitmem” cevabını verdi. Kalıcı olarak bir başka ülkenin vatandaşlığı verildiğinde “Evet terk eder giderim” diyenlerin oranı yüzde 64 olurken, sadece yüzde 14’ü “Ülkemde kalırım” cevabını verdi.
 
DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN YURT DIŞINI İSTİYORLAR
 
“Hangi ülkede yaşamak istersiniz?” sorusuna yüzde 43 ile Avrupa ülkeleri başı çekerken, yüzde 39.8 ile ABD/Kanada yüzde 14.8 ile de İskandinav ülkeleri takip ediyor.
“Neden başka bir ülkede yaşarsınız” sorusuna ise gençlerin yüzde 59’ü, “Daha iyi bir gelecek” cevabını verirken, yüzde 14.6’sı “Daha huzurlu hayat” yüzde 6’sı ‘adalet/eşitlik’ ve yüzde 20.4’ü ise ‘diğerleri’ cevabını verdi.
 
EN ÇOK HANGİ SOSYAL MEDYA MECRASINI KULLANIYORLAR ?
 
Yapılan araştırmaya göre gençler yüzde 34 ile en çok instagram kullanıyor. Instagramı yüzde 30 ile Twitter, yüzde 15 ile Facebook takip ediyor. Gençlerin yüzde 58.6’sı haberi sosyal medyadan takip ederken, bunu yüzde 21 ile TV kanalları, yüzde 15 ile basılı gazeteler takip ediyor.
YÜZDE 77.6’SI TORPİLİN YETENEKTEN DAHA ETKİLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR
Araştırma kapsamında sorulan “Sizce Türkiye’de işe girebilmek için liyakat mi daha etkili yoksa torpil mi?” sorusuna yüzde 77.6’sı torpilin liyakatten daha etkili olduğu yönünde cevap verdi.
 
GENÇLERİN YÜZDE 50.5’İ MUTLU DEĞİL
 
Yapılan araştırmaya göre, “Hayatınızı bir bütün olarak düşündüğünüzde ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunuzu söyler misiniz?”
Şeklinde soruya gençlerin yalnızca yüzde 18.2’si “Mutluyum” cevabını verirken, yüzde 23’ü “Hiç mutlu değilim”, yüzde 27.5’i ise “Mutlu değilim” cevabını verdi.
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 23.5’i “Ne mutlu ne mutsuz sayılırım” cevabını verirken, yüzde 7.8’i ise ‘çok mutluyum’ cevabını verdi.
 
YÜZDE 26.2’Sİ MUTLULUĞU PARADA ARIYOR
 
Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından diğeri ise gençlerin “Mutlu olmak için öncelikli neye sahip olmak gerekir?” sorusuna verilen cevaplar oldu. Gençlerin yüzde 26.2’si mutlu olmak için öncelikle paraya sahip olunması gerektiğini belirtirken, yüzde 16.6’sı statü/kariyer cevabını verdi.
Gençlerin sadece yüzde 12.4’ü maneviyat ve yüzde 11.3’ünün ise aile yanıtını vermesi dikkat çekti.
Gençlerin yüzde 90’nına yakını büyüklerin kendilerini anlamadığını düşünüyor. Yetişkinlerin kendilerini anlayıp anlamadığı konusunda düşüncesi sorulan gençlerin yüze 42.5’i “Anlamıyorlar” cevabını verirken, yüzde 38.8’i ise “Az anlıyorlar” cevabını verdi.
Gençlerin sadece yüzde 9.4’ü yetişkinlerin kendilerini anladığını söylüyor.
 
ARKADAŞ ORTAMI KÖTÜ ALIŞKANLIĞA SEVK EDİYOR
 
“Size göre gençler arasında sigara, alkol ve uyuşturucu vb. alışkanlıkların artmasında en önemli etkenler nelerdir?” şeklindeki soruya araştırmaya katılan gençlerin yüzde 62.3’ü ‘arkadaş ortamı’ cevabını verirken, yüzde 13.9’u ‘merak’ yüzde 10.4’ü ise ‘aile ortamı’ cevabını verdi.
YÜZDE 82’Sİ KENDİNİ BİR DİNİ İNANCA SAHİP OLARAK TANIMLIYOR
Araştırmada 18-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 82’lik kısmı kendini bir dini inanca sahip olduğunu söylerken, yüzde 7.7’si ise hiçbir dine mensup olmadığını ifade ediyor.
“Sahip olduğunuz dini inancınız; Davranış/tutumlarınızı etkiliyor mu?” şeklinde soruya ise gençlerin yüzde 69.5’i “Bazen/ara sıra” cevabını verirken, yüzde 1.4’ü ise “Her zaman” yanıtı verdi.
Sahip olduğu dini inancın davranış ve tutumları üzerinde etkili olmadığını belirten gençlerin oranı ise yüzde 15.1 olarak öne çıkıyor. Arkadaş tercihinde din ya da mezhebin etkili olup olmadığı ile ilgili soruya gençlerin yüzde 88.7’si “Hayır, arkadaş tercihimde bunlar asla önemli değil’ cevabını verirken, tercihlerinde etkili olduğunu söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 5.2 oldu.
 
YÜZDE 11.7’SİNDE ‘AHİRET’ İNANCI YOK
 
Araştırmada, ahiretin varlığına ve yapılan her şeyden hesaba çekileceğine inanan gençlerin oranı yüzde 72.2 olarak karşımıza çıkarken, yüzde 11.7’lik bir kısım ise ahiretin varlığına inanmıyor.
“Namaz kılıyor musunuz?” sorusuna gençlerin yüzde 39’u “Haftada bir kere Cuma Namazı” cevabını verirken, yüzde 26.7’si ise “Bayram Namazı veya başka çok özel günlerde yılda birkaç kere” cevabını verdi. “Hayır, hiç namaz kılmıyorum” cevabını verenlerin oranı yüzde 17,8 olurken, ‘5 Vakit namaz kılıyorum’ diyenlerin oranı ise yüzde 14’de kaldı.
 
GENÇLERİN YÜZDE 74’Ü SİYASETLE İLGİLİ
 
“Türkiye’deki siyasi partilerden herhangi birinin gençlerin sorunlarını çözme konusunda yeterli politikalar üretebildiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna gençlerin yüzde 77.9’u “Hayır hiçbir parti yeterli politika üretmiyor sadece üretiyormuş gibi görünüyor” cevabını verdi.
Siyasetle ilgisi sorulan gençlerin sadece yüzde 19’u ilgisiz olduğunu belirtirken, yüzde 60.6’sı ara sıra yüzde 14.1’i ise her zaman ilgili olduğunu ifade ediyor.
Geleceği planlayanların, geleceğin aktörlerini iyi tanımaları gerektiği çok açık.
 
Gençler kime oy verecek sizce ?
Bu yazı toplam 5524 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber