Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat Kahyalar
Vedat Kahyalar
CORONA SONRASI DÜNYA
İçerisinde yaşadığımız Corona virüs süreci geçtiğinde; tüm ülkeler, yönetim şekillerini, üretim şekilleri,çeşitleri ve  önceliklerini,eğitim usulleri ve çeşitlerini, sağlık alt yapılarını, savunma sanayi üretimlerini,tarım üstünlüklerini ve yeterliliklerini,tohum üretme,gen geliştirme,hayvancılık uygulamalarını,teşvik ve desteklerini yeniden belirleyecektir.
 
Değişen öncelikler, gelişen dijital üstünlükler artık ithal ederek sahip olmaktan ziyade üretmeyi daha önemli hale getirmiştir.Üretebilmek için en önemli girdi olan nitelikli kadroların yetişebilmeleri için eğitimde ciddi dönüşüm ve farklılaşma yaşanacaktır.
 
Ailenin önemi, devletin güçlü olması,sağlık, güvenlik,yerel hizmetlerin zamanında ve beklenilen seviyelerde olabilmesi,yeterli gıda ve temizlik ürününün üretilebilmesi,onlara kolayca erişim en önemli beklentiler haline gelmiştir.
 
Özetle denilebilir ki gelecek ; insan ve gelişim  odaklı olacaktır.Insanlar haklı olarak zor günlerde kendisine tam anlamıyla sahip çıkacak her bakımdan güçlü devlet yapılarını tercih edeceklerdir.
Öncelikle;Sağlık,üretim, eğitim,savunma,adalet başta olmak üzere bağımsız bilim kurullarının yönlendirmelerinin yararları açıkça ortaya çıkmıştır.Çatışmacı siyasetler,vahşi terörizm,kalabalık millet meclisleri,yüksek maliyetli seçim sistemleri,israf ,aşırı betonlaşma, dev yapılar bu sürecin kaybedenleri olarak öne çıkmıştır.
 
Corona sonrası süreçlerde inanıyorum ki devletler;
Daha şeffaf,özgürlüklere açık,bilime yatırım yapan,arge ve inovasyonu önemseyen, üretim,yazılım,gelişim odaklı projelerin desteklendiği ve çok konuşulduğu süreçlere evrileceklerdir.
Nepotizm ,ırkçılık,mezhepçilik,baskı,savaşlar, sömürü,cehalet belki tam olarak kalkmayacak ancak yeni süreçlerde zayıflayacak kavram ve davranış biçimlerine dönecektir.
 
Bir musibet bin nasihatten üstündür diyen atalarımızla ne kadar gurur duysak azdır.
İnancımızdan kaynaklanan;temizlik (abdest-gusul),yardımlaşma,dayanışma, ahlaki yapı,duanın gücü, tevekkül, motivasyonumuz ve geleneğimizden gelen güçlü aile bağları duanın gücü,tevekkül  motivasyonumuz ve büyüklere vefa bağları bu sürecin unutulmaz üstünlükleri ve güzellikleri olarak tarihe geçecek.
Bu yazı toplam 12673 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber