Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat KAHYALAR
Vedat KAHYALAR
BİLGİ HAYATIMIZIN EN ÖNEMLİ GIDASIDIR
Bilgiyle dirilenler ölmez. Hz. Ali
 
 
Bilgi, bilen varlık yani özne (suje) ile bilinen varlık, yani nesne (obje) arasında kurulan ilişkiden doğan ürüne verilen addır. Daha açık bir ifadeyle öznenin (sujenin) nesneyi (objeyi) yorumlamasına, onun hakkında bir yargıda bulunmasına veya açıklama yapmasına, bilgi denilmektedir.
 
 
Bilgi de onu üretenlerde çok değerlidir.
Üretilmiş bilgiler; gelişimin,medeniyetin, kalkınmanın ,mutluluğun yapı taşlarıdır.Ne kadar bilgi üretilebilirse, insanlık o oranda ileriye taşınabilmiştir. Yaratıcımızın bize önerdigi, kitabının ilk emri olan OKU insana ve insanlığa bu vizyonu kazandırma amaçlıdır.
 
 
Emperyalizm ve Batının kültür patlaması kendi sosyal müesseselerini ve ilimlerini oluşturmuştur. Şimdi artık islam coğrafyaları aydınları için ; islami kültürün, sosyal ve insani bilimlerin İslama göre yeniden yorumlama zamanıdır. Çok vakit kaybedildi .
 
 
Neredeyse beşyüz yıldır islam alimlerinin, insanlığa sunduğu yeni ve heyecan verici bir gelişme yok.
 
 
Bilgi gibi değerli bir gelişim aracını kullanmayayınca topraklarımızda yaşayanların çoğu cahil olarak adlandırılıyor.Batıdan bakıldığında islam toplulukları; cehalet, terörizm, fakirlik, adil olmayan ekonomik paylasım ve sömürü ile anılıyor.
 
 
Bilginin hızla tüketildiği, sıradanlaştırıldığı bir süreci yaşıyoruz. Bilgi de, tıpkı fast-food benzeri, kolay tüketilen  bir ürüne döndü. Yasadığımız modern zamanlarda, bilginin  içinin boşaltıldığı zararlı planlarla  karşı karşıyayız.
 
 
Sosyal medyadan, kolayca elde edilen bilgi, içselleştiremeden  aynı kolaylıkla pek te işe yaramadan, görünüp, kayboluyor.
Önemli beyitler, bilgece cümleler paylaşılıyor, emek verilmiş mısralar, dörtlükler, şiirler ,makaleler hızla okunup,geldiği yere gönderiliyor.
 
 
Sosyal medyada tüketilmeyen çok az değer kaldı.Çok defa beğeniyle okunan ; ayetler, hadisler, Hz Ali sözleri,Mevlana, Ömer Hayyam,Şadi Şirazi, Halil Cibran ile ilgili muhteşem paylaşımların etkileri saniyeler içinde kayboluyor. Sosyal medya kullanıcılarına yüz yüze sorsanız kaç tanesi bir paylaşımı ezbere söyleyebilir? 
 
 
Okuyucunun tekrar etmediği,yaşamında uygulamadığı  bu bilgiler aslında sahibine anlık iyi hissetme,tebessüm ve onaylama dışında pek bir fayda sağlamıyor gibi.
 
 
Toplumun örnek aldığı simge kişiliklerin (rol modellerler) bilgiyi/ bilimi öne çıkaran, önemseyen davranış ve tutumlarına çok ihtiyacımız var.
 
 
Rol Model ne demektir? 
Rol model, bireyin belirli bir toplumsal rol çerçevesindeki davranışlarını ona bakarak ve şekillendirerek benzer tutumlar sergilemeye eğilim gösterdiği kişiliktir. Bu karakter kimi zaman gerçek bir birey kimi zamansa film kahramanı gibi kurgusal bir kişilik olabilir.
 
 
Siyaset liderleri, bürokratlar, öğretmenler, ebeveynler, sanatçılar, sosyal medya fenomenleri ve etkili tüm bireyler birileri için rolmodelker olabilmektedir.
 
 

 Bundan dolayı bazen bir kişinin değişmesi,iyi ve örnek tavırları müthiş değişimlerin kaynağı olabilir.

 
Bilgi ruhun gıdasıdır demiş, Sokrates.
Bilgiye değer verin.Onu hayatınıza uyarlayın. Öğrendiğiniz faydalı bilgiyi anlatın, yaşayın.Bilgiyi içinize öyle bir çekin ki artık sizin bir parçanız olsun.
Bilgi aktaranları da, sizin için sunulmuş lütuf gibi görebilirseniz, hak ettikleri değeri verirseniz o bilgi sizin olabilir.
Unutmayınız ki bigi ve sanat , takdir görmedikleri ortamlardan çabucak uzaklaşır.
 
 
Son sozümuz de tarihten  bir belgeden:
Mutluluk bilgi ile kazanılır. Platon (Eflatun )
Bu yazı toplam 909 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber