Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat KAHYALAR
Vedat KAHYALAR
Tarım ve Köylülerimiz

Tarım artık sadece köylüye bırakılamayacak kadar önemli bir iştir.


 

Yukarıdaki söz aslında Prof.Dr.Mehmet Altan"a ait.Benim de desteklediğim, paralel düşündüğüm bir söz.Tarımda son yıllarda ortaya çıkan mekanizasyon, Ar-Ge, gübre ve üretim usullerinin  sanayi üretiminden hiç te aşağı kalır yanı yok. Sanayide nasıl mavi yakalıların önünde beyaz yakalılar üretim, pazarlama, finans, ihracat, lojistik konularını organize ediyor, piyasa takibini yapıyorsa artık tarımda da bu usulleri kullanmanın zamanı geldi de geçiyor bile. Dünya tarım borsalarını takip etmeden, yerel ve ulusal fırsat ve tehditleri analiz etmeden ekim yapmak karanlığa taş atmak gibi sonuçlara yol açıyor. Eskiden olduğu gibi bu yıl pamuk para etti gelecek sene de ekelim sistemi out, dünyada pamuk eken ülkelerin ekonomik, iklimsel durumlarını araştırmak in oldu.



 

Dünyada tarım en önemli üretim aracı olmaya başlamışken  ülkemizde tüm ümitlerin sanayiye bağlanması doğru bir yaklaşım değildir. İşsizlik, büyüme, gsmh ve diğer bir çok endeks sadece sanayiyi ilgilendiriyor gibi algılanmaya devam ediyor. Uygulanan teşviklerin çoğu sanayi yatırımlarını içeriyor. Çukurova, Doğu ve güneydoğu Anadolu"da uygulanacak kapsamlı  tarım teşvikleri  önemli katkılar sağlayabilir. On binlerce ziraat mühendisimiz adliye katibi, gardiyan, ilkokul öğretmeni olabilmek için çırpınıyor. Ülkemizde milyonlarca dekar mera arazisi işlenmeyi bekliyor. Bu arazilerimiz bu gençlerimize tahsis edilip, uzun vadeli faizsiz işletme kredisiyle teşvik edilse kötü mü olur? Tarım için oluşturulacak;  Arge, inovasyon  merkezleri, kredi destek ofisleri, dünya borsalarını araştırma merkezleri kurulabilmeli ve üreticimize rehber ve yardımcı olabilmelidir. Önümüzdeki süreçte tarım dünya için sanayiden daha değerli hale gelecektir.



 

Bu teşvik ve desteklere ilaveten miras yasasında yapılacak bir düzenlemeyle tarım arazilerinin bölünüp küçülmesi ve

işlevsizleştirilmesinin önüne geçmek için ne bekliyoruz ?

Tarımın en önemli kenti Adana"da bile büyük arazi neredeyse kalmadı. Bunun sonucu olarak ta çiftçi madden olduğu gibi mekanik olarak, tarımda çalışabilecek nitelikli insan kaynağı olarak ta gün geçtikçe  geriye gidiyor.



 

Tohumculuk, seracılık, organik tarım, hayvancılık alanında gelmemiz gereken yerin çok uzağındayız. Birçok Avrupa ülkesi bu durumu fark ederek sanayisinin yanında tarımını geliştirmeye  başlamış ve çok yol almıştır.



 

AB sürecinde en üstün yanımız olması gereken tarımımız ve bu alandaki nüfusumuz yeterince doğru yönlendirilememiş, gerektiği gibi eğitilememiştir. Bu güne kadar tarımımızı elinden gelen tüm imkanlarıyla yapan köylülerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Ancak tüm dünyada tarımsal usül ve yöntemler değişirken bizim köylümüzün de bu değişime paralel  değişmesi gelişmesi kaçınılmazdır.



 

Adana,Mersin,Osmaniye ve Hatay (Çukurova) en Kısa zamanda bilimsel tarım, hayvancılık üssü olarak seçilip desteklenmeli,Bu illerdeki üniversitelerin ilgili birimleri ve STK"lar aktif görev alabilmelidir.

Bu yazı toplam 5084 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber