Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat KAHYALAR
Vedat KAHYALAR
LİDERLİKTE 3 S İN 2 N İLE 2 H E DÖNÜŞÜMÜ...!

Dinamik liderliğin vazgeçilmez öğelerinden en önemlileri 3 S.

SEV

SEVİL

SORUMLULUK DUY

SEV

Gerçekten de her şeyin başı sevgidir. Allah ın tüm alemleri sevgi yarattığı anlatılır dinsel eserlerde uzun uzun. Başarının birinci anahtarıdır sevgi, onsuz kapıyı açamazsınız. Öncelikle insan sevgisinden başlamak gerek anlatmaya. İnsanı sevmeden onun ihtiyaçlarını öğrenmek, beklentilerini anlamak mümkün değildir. İnsanı tanımadan, sevmeden onu çalıştırabilmek te mümkün değildir. Sevgi yoksa emirlerle bir yere kadar zorlayabilirsiniz, verimlilik elde etmek çok zordur. Gerçek bir lider çalışanlarını tanır, ihtiyaçlarını, beklentilerini yeteneğini bilir, davranışlarıyla onları daima diri tutar, motive eder. İnsan sevgisinden sonra sıra iş sevgisidir. İşin özellikleri, gelişimi, rakipler vs konularında odaklanılır. Bunlar işini seven liderin günlük işlerindendir. Çalışanın ve işin dışında iyi bir aile hayatı, çevreye duyarlılık, okuma, araştırma lider için vazgeçilmez sevgi faktörleridir.

SEVİL

Yukarıda belirtilen konulara samimiyetle uyan bir lider zaten sevilir. Bunun için özel bir gayret sarfetmesi gerekmez. Tüm insanlar önemsenmek ister. Lider dinlemesini bilirse, saygı gösterirse, yol gösterip teşvik ederse, başarıyı ödüllendirirse sevilmek bir yana hayranlık duyulur.

SORUMLULUK DUY

Liderin en önemli özelliklerinden biri sorumluluğu üzerine almasıdır. Sorumluluğun alınabilmesi için işin iyi bilinmesi gerekir. Planlama ile başlayıp, örgütleme, görev tanımları, birimler arası eşgüdümle devam eden ve kontrol süreci ile sona eren proseslerin liderin inisiyatifiyle ideal şekilde sürdürülmesi gereklidir. İş, işgören, ürün, hizmet, piyasa, insan ilişkileri, satış, satış sonrası hizmet, tanıtım, reklam, rakipler, üstün yanlar, zayıf yanlar, finansman çevre, sosyal yaşam konuları liderin sürekli takip etmek zorunda olduğu hususlardır. Bu sorumlulukları üstlenemeyen kişi lider olamaz..!

3 S uygulanmayan bir işyerinde liderden söz etmek yanlıştır. Olsa olsa kötü yönetimden bahsedilebilir.

Günümüz Türkiye sinde 3 S prensibini uygulayabilen lider tipi yok denecek kadar azdır. Kolaycılık, lüks tutkunluğu, sorumsuzluk, kendini geliştirmeme, kıskançlık, sevgisizlik, yeteneksizlerin sübjektif uygulamalarla (Hemşericilik, aynı siyasi görüş, klüp, dernek mensubiyetliği vs ) bir yerlere gelip, işgal edilen koltuğun altında ezilmeleri Türkiye gerçeğine maalesef daha yakın durmaktadır. Türkiye için rakamlı ve şifreli bir liderlik belirtecek olursak herhalde 2 N ile 2 H uygun düşer :

NEFRET ET

NEFRET EDİL

HASED ET

HARCA

Türkiye de durum böyle, ya sizin şirkette..?

Bu yazı toplam 4996 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber