Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
MAJÖR TERBİYESİF BOZUKLUK

Gözü önünde arabanın altında yavrusu ezilen bir köpeğin, gelip geçen bütün arabaların lastiğine saldırması gibi ilkel denilebilecek ama farkında yada farkından olmadan hepimizin yaptığı bir aktivite var. Belki ağır olmuştur ama o kadar fazla yerde örneklerine rastlıyoruz ki bahsetmeden edemedim.

 

Aslında egoyu rahatlatma aktivitesi. Savunma mekanizmaları içinde '' yer değiştirme'' veya '' yöneltme '' olarak bilinen konu. Daha çok örneklendirirsek:

 

İş yerinde patronla yada iş arkadaşları ile olan sorunun faturasını evde karısı ve çocuklarına bir bahane ile kesen insan,

 

Zamanında hastane, karakol, okul vs. sorun yaşanılan bir çalışan yüzünden bir meslek grubuna karşı tümden ön yargılı olmak,

 

Özetle biraz daha genelleştirirsek giderek karmaşıklaşan ve zorlaşan hayatımızda yaşadığımız eksiklik, zorluk ya da canımızı acıtan-kafamıza yatmayan ya da kendimizce uygun bulmadığımız her durumun hıncını ilgisiz başka insanlardan çıkarmak.

 

Öyle ki bu hınç tanımadığınız insanların daha ilk karşılaşmada '' baştan gözünü oymaya'' karar vermenizle sonuçlanır.

 

Bu konunun iki temel önemi var.

 

1.si farkına varmadan domino taşı etkisiyle zaten zor koşullarda geçen hayat içerisinde insanların bir nevi giderek artan bir etkiyle birbirlerine zincirleme mobing uygulaması. Mobing diyorum çünkü içerisinden bir kez karşılaşılan durumları önemsiz ve tesadüfi durumlar olarak nitelendirip durumların içerisinden çıkarıyorum.

 

Çünkü bu durum aynı insanda o kadar çok tekrarlanabiliyor ki. Örneğin hep aynı yerden alışveriş yapan bahsi geçen bir arıza tip en az ayda 4 kere orada çalışan personeli psikolojik taciz altında bırakıyor. Durum kasıtlı ve sistemli hale dönüşmüş oluyor.

 

2.si ve aslında en kötüsü ki buna başka bir tanımlama yapmak lazım diye düşündüğüm için “Majör Terbiyesif Bozukluk” başlığını kullandım. Bunlar gayet eğitimli-durumun, tanımlamaların farkında ve statüsü olan insanlar. Yani her şeyin farkında ve bilinçli olarak bu eylemleri gerçekleştirip en ilkel tarafları olan egolarını rahatlatıp hatta şişirmeye geçen grup. İşte bu grupta durum bence psikolojiden çıkıp sosyolojiye giren ahlaksal bir moda geçiyor. Alışveriş yaptığı yerlerin personelinden, öğrencisinin öğretmeninden, çalıştığı yerde bulunan altlarından ya da iş sahibi ise kendi elemanlarından tutun da akrabalarına, komşusuna ve evdeki çocuğuna kadar hayli geniş bir kitleye ulaşan bir eziyet sistemine dönüşüyor. Bu duruma maddi gücü de ilave edersek paraya verdiğimiz doğal hak içerisinde yaptıkları meşrulaşıyor. Bunlar öyle akıllı insanlar ki dünyanın tamamen onların etrafında dönmesi gerekiyor. O yüzden tedavisi de çok zor.

 

Asıl mesele ise şu;

 

Bu anlayış iki günde oluşmuyor, tahmin edebileceğiniz gibi çocukluluğundan beri pozitif ayrımcılık imtiyazına sahip olanlar (şımartılmış da diyebilirsiniz) sonra çevreye ve toplum huzuruna rahatsızlık veren çirkin sivilcelere dönüşüyor. 

 

Son söz olarak her yerde bu ve benzeri durumlara mutlaka-korkmadan tepki verilmesi gerekiyor. Daha da önemlisi iş işten geçmeden çocuklarımızı gerçek dünya ile tanıştırmamız gerekiyor.

 

Saygı ve sevgilerimle.

Bu yazı toplam 29798 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
aziz / 08 Kasım 2016 Salı 09:56
Çok güzel ve irdelenmesi gereken bir konu. Bu kadar kısa olmamalıydı.
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber