Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
HAYATI HAFİFE ALMAYIN FAZLA CİDDİYE ASLA…

     Eski bir Çin hikayesi özetle hayatın hiç kimsenin kontrolü altında olmadığını anlatır. Her durumun kötü sonuçlar doğurabileceği gibi aynı zamanda avantajları da olabileceğini vurgular. Eski bir Hint hikayesi ise önemli olanın kusurları bulmak değil, güzel olanı çoğaltabilmek olduğunu anlatır.

 

     Bazıları hayatı her anlamı ile neden sonuç ilişkisi içerisinde açıklamaya çalışır, hiçbir şey tesadüfe bırakılamaz. Bu nedenle ince hesapların sonunda açılımları kardeşten başlayarak tüm dünya insanlarının etkilerine kadar ulaşır. Toplum mühendisliklerine takılır. Baş edemez, ilerleyebilmek için gücünün yetebileceği ve etkileşimde bulunabileceği en yakınlarına yönelir. Akrabalarına, sosyal çevresine ve hatta sınıf arkadaşlarına… Para, sınav; rakamlar büyük olmalıdır. Anlar ki kazanması için birilerinden alması, birilerinin kaybetmesi gerekir. Yoktan kazanılmaz ya da var etmek öyle kolay ulaşılır bir şey değildir. Bir ömür, ömürler bile yetmeyebilir. Bu tercih edilen bir yol değildir. Bu nedenle amansız neden sonuç ilişkileri dizisi hayatın kurallarını belirler. İlerledikçe denklemde boşluklar olduğunu görür. Başkaları kaybedip kendisinin kazanması gereklidir. Ancak denklem tutmaz… Bir müddet sonra denklemin bilinmeyen unsurunun kazanırken bir şeyleri de sürekli kaybettiği şeylerden de oluştuğunu keşfeder. Bütün bu keşiflere rağmen dünyada, memlekette olup biten her şeyin etkilerinden de korunamaz. Çünkü tek hesap yapan kendisi değildir. Hatta Çin’deki birinin bilemediği hesapları bile kendi hesaplarını etkilemektedir. Bu olasılıklar hesabı bitecek gibi, akıl alacak gibi, kontrol edilebilecek gibi değildir.

 

     Kimileri ise bu durumların tamamına kader der, kabullenir ve devam eder. Bu durum da aslında akılcı gibi görünmekle beraber kaderin anlamına da uygun değildir. Çünkü insana verilen akıl kullanmak içindir. Kolaya kaçmak için değil. Hatalar hatalarla kapatılmamalıdır. Güzellik ise akıl ve emek ister.

 

     Görünüyor ki her zaman madalyonun en az çift yüzü var. En kaba hesaplarla her durumun iyi ve kötü – kazanırken kaybettiklerimizin- kaybederken kazandıklarımızın da olacağı… Hayat öyle renkli ve inanılmaz ki; hiçbir zaman tek bir doğru yok. Bir şeyi başarmanın milyonlarca yolu olabilir, kötünün kötüsü de. Önemli olan hayatı olgunlukla ve bilgelikle karşılamayı öğrenebilmektir. Herkese pişmanlıklardan oluşmayan bir hayat dileğiyle.

Bu yazı toplam 28330 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber