Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
Eğitimde ¾ lük Vals (Bir İleri iki Geri) Özetin Özeti

Henüz bir önceki yazımda başlığım  “Eğitimde Yap Boz “ idi. Artık o kadar alıştık ki reform mu diyelim devrim mi (Özetle hiç biri KAOS) karar veremedim. Yapılan değişiklikleri ne anlamak mümkün ne de hızına yetişmek. Son dakika nete düşen haberlerin başlıkları çakışıyor artık. Aynı sayfalarda “ Okula başlama yaşı 1 yaş aşağıya çekildi”  ve bizi biraz  rahatlatan diğer başlık  Ak Parti Grubu önerisindeki okula başlama yaşını 1 yaş geri çekme kararından vazgeçti. Düzenlemede okula başlama yaşı 7 olarak kalmaya devam edecek.                                

      Ve 4+4+4 muammasında son kabul edilen 3.madde "okul kurma" tanımı yalnızca fiziki yapıların oluşturulması değil, aynı zamanda müfredat bütünlüğü olarak düzenlenecek. İlkokul ve ortaokul ya da ortaokul ve lise binaları aynı binada olabileceği gibi, tek bir binada iki farklı okul türüne yönelik müfredat programları da işlenebilecek. Başka bir deyişle genel bir lisede aynı zamanda meslek lisesi veya meslek ortaokulu programları da yer alacak. Bu durum "okul" tanımının esnekleştirilerek okul türüne ilişkin müfredatların öne çıkması anlamına geliyor. Buna göre önerinin yasalaşması durumunda herhangi bir okul binası içinde farklı okul müfredatlarının uygulanması olanaklı olacak. Düz lise binalarına hem genel lise müfredatı uygulanabilecek koşul ve ihtiyaçlara göre aynı bina içinde imam hatip lisesinin veya imam hatip orta kısmının açılması da gündeme gelecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kampusleri uygulamasıyla da bir bahçe içinde 2 farklı okul ya da farklı okul türlerinin tek binada kurulması da sağlanacak. Artık taşımalı eğitim vs. bahane… Ne yazık ki memleketin her yerinde köylerde kapanan ilkokulların yerine, nüfusa göre fazlaca dikilen camii leri ve içinde ne kime ne yaptığı, ne yol gösterdiği, ne dünyadan-hayattan-dinden ne anladığı, dahası da cemaatleri bile olmadan kendi başlarına ne yaptıkları belli olmayan kadrolu maaşlı din adamlarını görmek mümkün.

Diğer öne çıkan başlıkları özetleyecek olursak şöyle sıralayabiliriz;

-AÇIKÖĞRETİM İKİNCİ KADEMEDEN SONRA BAŞLAYACAK-

Teklifin ilk halinde ilk 4 yıllık kademenin ardından öğrencilere açık öğretime devam imkanı veriliyordu. Bu düzenleme özellikle kız çocuklarının örgün eğitim dışında kalacağı eleştirilerine neden olunca açıköğretime gitme imkanı ikinci kademeden sonrası için düzenlendi. Öğrenciler 4+4" sonra eğitimlerine açıköğretim imkanlarıyla devam edebilecek.

-İKİNCİ KADEMEYE SEÇMELİ DERSLER GELİYOR-

Alt komisyonda son şekli verilen teklifte yönlendirme ile ilgili de önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre ilköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulacak. Bu madde sayesinde imam hatip lisesinde okumak isteyen öğrenciler fazladan dini konularla ilgili seçmeli dersler de alabilecek. 

-ÇIRAKLIK YAŞI 11"E İNDİRİLMEYECEK-

Getirilen teklifte en çok eleştirilen maddelerden biri çıraklık eğitim yaşının 14"ten 11"e düşürülmesi olmuştu. Bu düzenlemeden uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ve çocuk iş çiliğinin önünü açacağı eleştirileri üzerine vazgeçildi. Çıraklık yaşında mevcut uygulama devam edecek.

 

-UYGULAMA YENİ EĞİTİM YILINDA BAŞLAYACAK-

Yapılan değişiklik ile 12 yıla çıkartılan zorunlu eğitimin ne zaman başlayacağı da netleştirildi. Buna göre zorunlu ortaöğretime 2012-2013 yılından itibaren başlanacak. Bakanlar Kurulu uygulamayı bir eğitim-öğretim yılı ertelemeye yetkili olacak.

-YENİ DEĞİŞEN SBS"NİN TAMAMEN KALDIRILMASI ve OKUL ÇEŞİTLİLİKLERİNİN AZALTILMASI da diğer bir gündem maddesi. Bu düzenlemelerde gerçekleşirse öğrenciler okul başarılarına göre çok başarılı olanlar fen lisesine diğerleri ise Anadolu ve Meslek liselerine gidecek.

Bu listeye üniversite sınavına yönelik bir dizi algılarımızı aşan değişikler zincirini ilave edebiliriz.

Dünyada pek çok farklı sistem var;

ABD: 8+4 yıl, 6+3+3 yıl ya da 6+6 yıl eğitim var. Her eyaletin ayrı bir eğitim sistemi varken, eğitim 12 yıl sürüyor. Okula başlama yaşı 6.

HOLLANDA: 4 yaşına basan her çocuk okula gidebiliyor. Zorunlu eğitim ise 5 yaşında başlıyor. İlköğretim 8, orta dereceli okul 4, 5 ile 6 yıl sürüyor.

ALMANYA: Temel eğitim zorunlu ve 6 yaşında başlıyor. Öğrenciler 4 yıl temel eğitim alıyor. Temel eğitimden sonra öğrenciye 3 farklı seçenek sunuluyor.

FRANSA: Eğitim 2 yaşında başlıyor. 2-6 yaş arası çocuklar ilkokula başlamak için hazırlanıyor. 6-11 yaş arası çocuklara basit okuma yazma ve matematik dersleri veriliyor.

BELÇİKA: 3+6+6 yıl formülü uygulanıyor. 18 yaşına kadar eğitim zorunlu. Ancak 16 yaşından itibaren yarı zamanlı okul, yarı zamanlı meslek eğitimi sistemi var. 16 yaşından sonra okurken çalışma imkânı sunuluyor.

İSVEÇ: 9+3 formülü var. Çocuklar 6-7 yaşlarında okula başlıyor. Lise normal ve mesleki liselerde devam ediyor.

ÇİN: Sistem 5+4+3 olarak uygulanıyor.

Her ülkenin sistemi, kendi tarihi ve kültürel özelliklerine göre başarısını içerisinde barındırabilir. Kanımca Almanya teknik adam yetiştirme başarısını salt sisteminde barındırmıyor. Bu başarının daha çok toplum olarak ihtiyaç duydukları zorlu kalkınma yıllarında oturttukları bilim ve tekniğin öneminde gizli olduğunu düşünüyorum. Bunu sanayi devriminde Avrupanın pek çok ülkesinde görebiliriz.

Bizde ki durumun ön izlenimi ise; sanayi devrimi gibi bir tarihi yaşayamamış bir toplum olarak henüz o sayfaya gelemeden maalesef daha çok dini meyillerle dolu bir zamana yol aldığımızın işaretleri artık açık seçik görülüyor. SBS" de sınavın tamamen kaldırılması vb. şeyleri saatlerce günlerce tartışmak mümkün. Notların ne derece objektif verildiği sınavlı sistemde bile tartışıla gelen, bitmeyen konuların başında geliyordu.

Özetin özeti eğitim sisteminin içi tamamen boşaltılıyor. Geçmiş olsun memleketimize…             [email protected]

Bu yazı toplam 24329 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber