Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
EĞİTİM SİSTEMİ ÇÖKTÜ R.F.

Dönüşüm mü desek değişim mi bilemiyorum.

      Eğitim sistemimizdeki değişimleri yıldan yıla değil, aydan aya değil sabahtan akşama eğitim takip etmek, yorumlamak zor… Ama ne değişirse değişsin uygulayıcılar aynı olduğu ve özünde bir şey olmadığı için değişen şey sadece var olan düzenin de iyice yalama olması.

       Bütün sistem, uygulama ve yaklaşım değişimlerine ya da dönüşümlerine politik anlamda mantıklı açıklamalar getirmek mümkün. Bahsettiğim konu bu değil. Bu zincirleme hareketlerin öğrencilere, nesillere ve geleceğimize olan etkilerini yorumlayabilmek… Her ne kadar geleceği şekillendirme adına yapılan bu politik açılımların sonuçlarını bu senaryonun kurgucularının da belirleyemeyecekleri kesin.

      Bu yıl değişen ortaöğretime geçiş sistemi için öyle büyük kaygılar taşınıyor ki, Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı İl Müdürlüklerini hop oturtup hop kaldırıyor. Velilere anlatın, toplantı yapın, broşür dağıtın, sınava 5 kala uygulamada değişiklik yaptık imza karşılığı video izletin vs… Öyle ki yazılan broşürlerdeki bilgiler öğreci-öğretmen ve velilerin eline geçtiğinde içerdiği bilgiler değişmiş güncelliğini kaybetmiş oluyor. Bu bir değişim ya da dönüşüm değil, şaka da değil. Tam bir kargaşa, ne yaptığını bilmezlik, kararsızlık, belirsizlik, hazırlıksızlık, düşünülmeden çalışılmadan yapılmış düzensizlik vs. Ortak paydaşlarla yapılmış çalışmaların ve pilot uygulamaların sonucu varılan bir nokta değil. Üstelik adeta baskı havasında geçen bir MEB uygulama zinciri aynı belirsizlikle Ankara’dan halka halka yayılmaya devam ediyor.

      Eskiden her hükümet değişiminde beklediğimiz ve karşılaştığımız sistem değişiklikleri şimdi aynı hükümet döneminde her Milli Eğitim Bakanı değişikliğinde yaşanır oldu. Tek sınavdı çok oldu. Eleştirildi, henüz sistem tam anlamıyla değerlendirilemeden bazı değişikliklerle beraber yeniden tek oldu. Hemen ardından bu yıl tekten yılda 12 sınava dönüştü. Seneye farklı sınıf düzeylerinde toplam 24 derken 36 sınav bekleniliyor. Karşılaştığımız manzara ve yorumlar sistemin kendi tanıtımcıları, eğitmenleri tarafından bile samimi bulunmadığı… Özet anlayış “ seneye bu da değişir”.

     Bumerang’ı bilirsiniz. Attığınızda tekrar size döner. Dönüp dönüp, dönüşüp dönüşüp, değişip değişip aynı noktalara varıyoruz. Sistem kendini tekerrürü bırakın başladığı noktaya ulaşamayacak durumda. Tekrar değişecek olan YGS-LYS sistemi, dershanelerin kapatılıp özel okullara dönüştürülmesi vs gibi konulara hiç girmek istemiyorum. Bu gün buradan üzülerek söylemek zorundayım ki Eğitim Sistemimiz çökmüştür. Hepimize geçmiş olsun. 

Bu yazı toplam 23978 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber