Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
MUTLU ÇOCUKLAR

Barış ve kardeşliğin hüküm sürdüğü, insanların huzur içinde yaşamlarını sürdürebilecekleri bir ülke olma dileği ile Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91.yıldönümünde; Ülkemizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve dünyadaki varlığımıza katkıda bulunan tüm isimsiz kahramanlara şükranlarımızı ve saygılarımızı sunarak anıyor, tüm milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz. O, Cumhuriyeti çocuklara, gençlere ve öğretmenlere emanet etti.

 

Böylesine özel bir günde yaşadığımız sıkıntılardan, zorbalıktan, yoz anlayışlardan ya da siyasal oyunlardan bahsetmenin anlamsız olduğunu düşünüyorum. Genel problemler, olumsuzluklar dünyada ve ülkemizde her zaman olduğu gibi bazı zamanlarda daha da fazla olmaya devam edecek.  Silah, uyuşturucu, siyasi çıkarlar vs. yerine bildiğimiz en onurlu ve insana yaraşır çözüm “EĞİTİM ve AİLE”. Geleceğin anahtarının burada gizli olduğuna inanarak böyle önemli bir günde “MUTLU ÇOCUKLAR” dan bahsetmek istiyorum.

 

Unicef’in 29 gelişmiş ülkenin katıldığı, çocukların refah ve mutluluk düzeyiyle ilgili gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına bakıldığında birinci sırada yer alan Hollanda ve Hollandalı çocukların mutlulukları incelenmeye değer. Bu günlerde dünyada Hollandalı çocukların mutluluğuna yönelik oldukça ses getiren bir yazı var. Rina Mae Acosta adlı Hollanda’da yaşan Filipin asıllı bir anne “Finding Dutchland” adındaki blogunda Hollandalı çocukların dünyanın en mutlu çocukları olmasının sebeplerini şöyle sıralıyor:

 

  • Çocuklar aslında ebeveynleri gibi oluyorlar, Hollandalı insanlar da dünyanın en mutlu insanları arasında yer alıyorlar.
  •  

Yani mutlu aileler mutlu çocukları yetiştiriyor. Birleşmiş Milletler’in gerçekleştirdiği bir araştırmanın sonuçları da bu bilgiyi doğruluyor. Bu araştırmaya göre Danimarkalılar birinci, Norveçliler ikinci, İsviçreliler üçüncü, Hollandalılar dördüncü, İsveçliler beşinci ve Türkiye ise 77. Sırada yer alıyor. Bu durumda çocuklarımızın henüz doğmadan mutsuz ve sağlıksız ortamlarla nasıl baş edeceği konusunda planlar yapmamız gerekiyor.

 

  • Hollandalı anneler neredeyse hiç depresyona girmiyorlar.
  •  

Bazı araştırmalar bu sonucu ülkedeki kadınların eşlerini veya partnerlerini, dinlerini, kimlik ve tercihlerini seçmekte özgür olmalarına bağlıyor. Ayrıca başka bir araştırma gösteriyor ki Hollandalı annelerin %68’i haftada 25 saati geçmeyen yarı zamanlı işler yapıyor. Bu oran dünyadaki yarı zamanlı çalışan anneler arasındakilerin en yükseği. Böylece anneler çocuklarına ve kendilerine daha çok vakit ayırıp daha mutlu olabiliyor. Biz şimdilik günün sonunda bir kadın, bir anne öldürülmemiş olsun istiyoruz.

 

Pek çok araştırma Hollandalı babaların çocuk bakımına daha çok özen gösterdiği yönünde. Ayrıca 1996 yılından beri Hollanda’da yarı zamanlı çalışanlarla tam zamanlı çalışanlara eşit haklar sunuluyor. Yine baba olan tam zamanlı çalışanlara fazladan 1 gün izin hakkı tanınması da çocuklarına daha fazla vakit ayırabilmelerine olanak sağlıyor.

 

  • Hollandalı çocuklar okulda yaşıtlarından daha iyi olma baskısı hissetmiyorlar ve ufak yaşta stresle tanışmıyorlar.
  •  

4-16 yaş arası zorunlu temel eğitimi kapayan eğitim sistemlerinde 10 yaşına kadar çocuklara hemen hemen hiç ev ödevi verilmiyor. Böylece öğrenmeyi bir eziyet zorunluluk olarak değil keyifli bir iş olarak algılıyorlar ve oynamak için bol bol vakit buluyorlar. Sınav sistemleri ise bizim anlayışımızdan oldukça farklı. Öğrenci seçme mantığından ziyade lise seçme sınavı şeklinde uygulanıyor ki bu sınavlar bilgiye dayalı sınavlar yerine daha çok yetenek ve eğilimlerinin incelenmesinin ardından öğrencinin bireysel özelliklerine en uygun okula yönlendirme ile sonuçlanıyor. Öğrenciler de eğitimlerine bu doğrultuda devam ediyorlar.

 

  • Çocuklar her sabah yağ sürülmüş bir ekmeğin üzerine serpiştirilmiş çikolata parçacıklarını yiyerek güne merhaba diyorlar. Aslında bu Hollandalıların geleneksel kahvaltısı. Aslında sadece kahvaltıda ne yenildiği önemli değil; hem sağlık açısından kahvaltı etmek hem de ailece her gün yapılan kahvaltı mutluluk için çok önemli bir reçete.
  • Çocuklara düşündüklerini ifade etme hakkı tanınıyor.
  •  

Hollandalı çocuklar aileler tarafından dikkatlice izlenip gözlenmenin dışında dikkatlice de dinleniyorlar. Çocukların fikirlerine önem verildiğini hissettiriyorlar. İnsan ya da bir çocuğun dünyadaki varlığının kabulü ve hissettirilmesi mutluuğun temel anahtarlarından biri. Dünyada pek çok toplumun ve yetişkin bireylerinin yaşam haklarının bile yok sayılarak sömürüldüğü düşünülürse çocukların sözlerinin dinlenmesi muhteşem bir olay.

 

  • Hollandalı çocukların nine & dede günleri var!
  •  

Hollanda’da bu çok normal bir olay. Parklar nine ve dedeleri ile vakit geçiren çocuklarla dolu. Çünkü hepsinin şımarmak ve sevilmek için koca bir günleri var. Dünyanın en başarılı ve mutlu insanlarının hayatlarını araştıran bir araştırma Hollanda’nın bir şehrinin bir semtinde yoğunlaşmış. Sonunda ortak nokta olarak bir öğretmen tespit edilmiş. Öğretmeni bulup ne yaptığını sorduklarında “ben sadece onları sevdim” demiş. Sanırım bir insanın şekillenmesinde en önemli etken sevilmek…

 

  • Çocuk yetiştirirken devlet ailelere büyük destek veriyor.
  •  

Amerika’da yapılan bir araştırma 2012’de doğan bir çocuğun 18 yaşına kadar ailesine çıkarttığı maliyetin 241.080 dolar olduğunu söylüyor. Ülkemizde ise büyük kısıtlamalar ile yapacağımız bir hesaplama aşağı yukarı 150-200 bin TL gibi bir rakama tekabül edecektir ki bu da muhteşem bir para. Bunun yerine bu tür hesaplamalar yapılmadan daha kestirme yollarımız var; “Çocuk kısmeti ile doğar”J.  Peki, Hollanda’da bu iş nasıl yürüyor. Fazlası ile doğum izni, ekonomik destek vs. Ailelere kalan ise çocukları ile mutlu vakit geçirmek.

 

            Her şey para değil elbette. Ancak en az 3 olmalı gibi rakamlar vermeden önce sizce de ufacıkta olsa bazı hesaplamaların yapılması gerekmiyor mu?

 

“KISMET” ten vazgeçtik, en azından çocuğunu 5 bin-10 bin liraya satan, cami avlusuna bırakan, ölüme terk eden anne-baba haberlerini duymasak belki biraz daha mutlu olacağız. 

Bu yazı toplam 25389 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber