Geyik Muhabbeti'nin Tarihi
Geyik Muhabbeti'nin tarihi... diyerek biz de yapalım azıcık geyik muhabbeti!
Deyime konu olan GEYİK
Resneli Niyazi Bey'in geyiğidir.
II. Meşrutiyetin ilanı, 31 Mart Vakası, Hareket Ordusununun isyanı bastırması üzerine dağdan şehre inen Resneli Niyazi Bey ve askerlerinin yanında, kesip yemek yerine 'Hürriyete ışık olacağı' inancıyla evcilleştirdiği geyiği de vardır.
'Hürriyet kahramanı' olarak büyük gösterilerle karşılanan Niyazi Bey, 'Rehber-i Hürriyet' adını koyduğu, yanından ayırmadığı geyiği ile o kadar ünlü olur ki artık lakabı 'Geyikli Niyazi Bey'dir.
(O dönemde Ahmet Samim isimli genç bir gazeteci tarafından geyiği gazal-ı hürriyet olarak tanımlasa da halk Gazal'ın Arapça ceylan olduğunu bildiğinden, Niyazi Bey'in Geyiği olarak anmaya devam eder Rehber-i Hürriyeti.)
Düşünün ki,
Sultan Abdülhamit?in kardeşi veliaht Mehmet Reşat Bey bile geyiği görmek için gider.
Geyik ile Niyazi Bey, gazetelerde 31 Mart vakasından fazla yer tutar.
(Gerçi habercilikte değişen bir şey yok. Pek çok gazete geyik muhabbetinden öteye geçemiyor.)
Geyik ile ilgili marş bile yapılır. Marş Meclis-i Mebusan'da tartışma konusu olur.
Geyiğin muhabbeti öylesine artar ki
bize de deyimi ve ilginç hikayesi kalır.
Şehit mi , gazi mi bilinmeyen, pisi pisine gittiği zannedilen Niyazi Bey, Resneli Niyazi mi? Sözün hikayesi nereden geldi, kime neden mal edildi? .. başka paylaşımda.
Bu arada;
'Geyik Muhabbeti' deyimine ait bir başka rivayet de var. Eksik yazdı olmasın, rivayetin üzerimizde hakkı kalmasın...
4. Murat zamanı Tophane çevresindeki (O dönemde kabadayıların bölgesiymiş) kahvehanelerden Avcılar kahvehanesinde 4 genç arasında bir gün önce vurdukları geyiğin muhabbeti döner.
'boynuzu 2 metreden büyüktü' demesi, diğerlerinin alaya alması ile başlayan kavganın kahvehaneye ve civardaki arkadaşlarına sıçraması, 9 kişinin ölmesi ve pek çok kişinin yaralanması, konunun 4.Murat'a iletilmesi üzerine kahvehanelerde ve toplum içerisinde geyik muhabbetinin yasaklanması...