Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
'Türkiye Avrupa'da birinci'
20 Şubat 2018 / 20:57
'Türkiye Avrupa'da birinci'
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye\'nin okullaşma oranıyla Avrupa\'da birinci olduğunu söyledi
Bakan Yılmaz: "Türkiye okullaşma oranıyla Avrupa'da birinci"
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar ve Eczacılık Fakülteleri yeni hizmet binası ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ek Hizmet Binası temel atma töreni ve Hukuk Fakültesi açılışı AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Yılmaz, ÇÜ Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesinin bilgi ile mümkün olabileceğini belirterek, “Kültür kalıcı olandır. Bizden gelecek nesillere bir şeyler kalsın diyoruz. Ülkemizin her alanda hedeflerine ulaşabilmesi nitelikli bilgi ile mümkündür. Tam bağımsızlık için nitelikli bilgiye sahip olmak lazım. Nitelikli bilgiyi nitelikli güce dönüştürecek bilim adamlarına ihtiyacımız var. Bilgi üniversitelerde üretilir. Üniversitelerde bilgi, birikime dönüşür” dedi.

Sayısal veriler ile Türkiye’nin eğitimde hedeflediği noktalara geldiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, “Ülkemizde yüksek öğretime erişim oranında hedefe ulaşılmıştır. Okullaşma oranı yüzde 103.73’tür. Net yüzde 42.43’tür. Bu oran 2002 yılında yüzde 27 idi. Yüzde 27’den yüzde 100.73’e çıktı. Bu okullaşma oranıyla Avrupa’da birinciyiz. Yükseköğretimde erkeklerde okullaşma yüzde 40, kızlarda ise yüzde 44. Kızlar, erkeklere göre daha fazladır. Milli Savunma Üniversiteleri, Türk Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitelerimizle birlikte 180’in üzerinde üniversitemiz var. 7 milyon 700 binin üzerinde yüksek öğretimde okuyan öğrencilerimiz var. 2002’de 1 milyon 600 bindi. Öğrenci sayısı ile Rusya’dan sonra Avrupa’da birincisiyiz. Öğretim elemanı sayımız 157 binin üzerinde ama 70 bindi biz geldiğimizde. Bundan sonraki aşama nitelik ve kalite bakımından büyümedir. 100 alanda 2 bin doktora programı hayata geçirildi” ifadelerini kullandı.

“Birinin diğerini taklit etmesini istemiyoruz”
Üniversitelerde taklidin önüne geçilmesi gerektiğini de kaydeden Yılmaz, “Üniversitelerde her alanda çalışırken bir alanda öne çıkması önemlidir. Birinin diğerini taklit etmesini istemiyoruz. Üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde, bir kısmının bölgesel kalkınmaya katkı sunmasını istiyoruz. Bir alanda öne çıkması önemlidir. Bu amacın gerçekleştirilebilmesi için bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması başlatıldı. Bingöl tarımda, Düzce sağlık ve çevre alanında, Kırşehir sağlık alanında bölgesel kalkınmanın pilot illeridir. 15 üniversitemizde araştırma üniversitesi belirlenmiştir. Bu üniversiteleri maddi olarak desteklemekteyiz” şeklinde konuştu.

Avrupa’da en fazla eğitime milli gelirin Türkiye’den ayrıldığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu:
“2002’de milli gelirden 2.9’u eğitime ayrılıyordu şimdi 6.2’sini eğitime ayırıyoruz. Avrupa’da bu rakamla en fazla kaynak ayırdığımız ülkeyiz. İstiyoruz ki bizim aldığımız eğitimden daha iyisini evlatlarımız alsın. Ulaşımda, sağlıkta neler yapıldığını görüyorsunuz. Milli gelir açısından İsveç, Hollanda ve İsviçre’nin gerisindeydi. Şimdi G-20 üyesiyiz. Onlar bu G-20’de yoklar. Bugün Türkiye, Hollanda’nın satın alma gücü açısından 2 katı. Bunu neye bağlıyorsunuz. Kore’nin büyükelçisi geldi son 15 yılda büyük gelişme gösterdiniz bu eğitimsiz olmazdı. Petrol bulmadık, altın, elmas da bulmadık. Bunlardan daha değerli şey eğitimdir.”

"Piyasalar coşuyordu"
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise konuşmasında, üniversitede yeni açılacak fakültelerin yatırımından bahsederek, “100 milyon TL’lik yatırımdan bahsediyoruz. 2002 öncesi Türkiye’de bu paranın yarısı IMF tarafından Türkiye’nin kullanması için verildiğinde ülkede piyasalar coşuyordu. Eskiden piyasaları coşturan muhtaç olduğumuz rakamlar üniversiteler için harcanıyor şimdi” dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu alan olduğunu kaydeden Bakan Çelik, daha sonra şunları kaydetti:
“Milletlerin yükseliş ve çöküş dönemleri olur. Savaşı kazanır veya kaybedersiniz. Donanmanızı kaybetseniz yenisini kurarsınız. Bir milleti millet yapan onun kültürüdür. Eğer kültürü kaybederseniz o milleti kaybedersiniz. Tarihte binlerce yıl yaşamış devletler var. Çağatay Devleti ise 30 yıl yaşamıştır. Ali Şir Nevai olmasaydı Çağatayca'yı bu kadar bilmeyecektik. Kültür ve sanat bunlar Atatürk’ün dediği gibi hayat damarlarımızdır.”

“Darbe hukukun gücüyle engellenmiştir”
Hukuk Fakültesi’nin Türkiye açısından çok önemli olduğunu söyleyen Bakan Çelik, “Türkiye’de bir darbe gerçekleştiğinde onların önünde saygı duruşuna geçen anayasa mahkemesi başkanları gördü bu ülke. Türkiye’deki laik devleti ortadan kaldırmaya çalışan darbe girişiminde hukukçularımız harekete geçmişlerdir. Darbe girişimi hukukun gücüyle engellenmiştir. Terör koridorunu engellemeye çalışırken uluslararası hukuk belgelerine uyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Üniversitelerdeki yabancı öğrenci sayısının artmasını da değerlendiren Çelik, “Yabancı öğrenci sayısının çok artmasının hem kendi öğrencilerimiz hem de kendi üniversitemiz adına katkısı olacaktır. Eskiden bize hasta adam deniyordu ama genç cumhuriyeti kurarak bu dönemden çıktık. Sizlerin iş başına geldiğiniz dönemlerde kimse Türkiye’ye hasta adam demeyecek. Okuduğunuz bazı haberlere kulak asmayın. Türkiye’nin geleceği güzeldir. Bugünden daha parlak olacaktır geleceğimiz” diye konuştu.
 
Bakan Yılmaz: “Bu yıl 25 bin öğretmen alacağız” 
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Bu yıl 20 bin öğretmen daha alacağız ve bu alımla beraber ücretli öğretmenler arasında da bize 5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış olmak kaydıyla, 5 bin öğretmen daha alacağız. 25 bin öğretmeni eğitim ailemize kavuşturuyoruz” dedi. 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Seyhan ilçesine bağlı Zeytinli Mahallesi’nde Zeytinli İlkokulu ve Ortaokulu açılış törenine katıldı. Açılışta konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, okulun açılmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti.

“Ülkemizin geleceği daha güzel olacak”
AB Bakanı Ömer Çelik, yaptığı konuşmada, “Adana’mızın her tarafını bu yatırımla donatıyoruz. En kıymetli yatırım okullardır. Okullarda yetişen bu mücevherler ülkemizin geleceğini temsil ediyor. Geçmişte en çok şikayet alınan şeyler köylerde okulun olmamasıydı, okulun olduğu yerlerde öğretmenler olmazdı. Bu evlatlarımızın eğitim ile buluşması zor olurdu. Türkiye’nin her tarafını bir eğitim ocağı haline getiriyoruz. Bu ülkemizin en büyük gücü ve sermayesidir. Bugün geçmişe göre elde edemediğimiz bir takım insanlara kavuşuyorsak bunu insan gücümüz ile elde ediyoruz. Yepyeni kaynaklara kavuşmadık ama insanımızın gücü, beşeri sermayemizin gücü, dünyaya gösterdiğimiz en büyük gücümüzdür. İlk iktidara geldiğimizde gurur duyduğumuz şey eğitim bütçemizin diğer bütün bakanlıklardan fazla olmasıydı. Eğitime ne kadar çok bütçe ayırabilirsek biliyorduk ki ülkemizin geleceği daha güzel olacak” diye konuştu.

“Yatırımlara devam ediyoruz”
Ayrıca Bakan Çelik, ‘Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili, “Mehmetçiğin gösterdiği kahramanlık, bu çocuklar rahatça okusun diye, biz bu ülkede rahatça yaşayabilelim diye yapılan büyük bir fedakarlıktır. Sınırlarımızın yanında terör koridoruna müsaade etmezken, fakülte binaları açıyoruz, ortaokul binaları açıyoruz, yatırımlara devam ediyoruz. Çünkü o şehitlerimiz o gazilerimiz Türk Milleti daha da gelişsin diye en değerli varlıklarını kaybetmekten çekinmiyorlar” ifadelerini kullandı.

“5 bin öğretmen daha alacağız”
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’da, eğitimde başarıyı yakalamak için öğretmene gerekli önemin verilmesinin önemli olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Bu dönemde en büyük yatırımı öğretmenimize yaptık. 584 binin üzerinde öğretmenin atamasını gerçekleştirdik. Bugün gördüğümüz her 3 öğretmenden 2’si bizim dönemimizde atandı. Şimdi dün ilana çıkıldı, 20 bin öğretmen daha alacağız ve bu alımla beraber ücretli öğretmenler arasında da bize 5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış olmak kaydıyla bir 5 bin öğretmen daha alacağız. 25 bin öğretmeni eğitim ailemize kavuşturuyoruz. Bu sayı, bazı ülkelerin toplam kamu görevlisi sayısından da daha fazladır.”

“Öğretmen doluluk oranı yüzde 90’nın üzerine çıktı”
Bakan Yılmaz, sayısal veriler ile Türkiye’nin eğitim alanında Avrupa’da bir numara olduğunu kaydederek, “Öğretmenlerde kişi başına düşen öğrenci sayısı, ilköğretimde 28’den 17’ye, ortaöğretimde de 18’den 13’e düştü. Bu değerle İngiltere, Japonya ve Güney Kore ile aynıyız, Fransa’dan daha iyiyiz. Her bölgede öğretmen doluluk oranı yüzde 90’nın üzerine çıktı. Eğer bugün biraz öğretmen eksikliği varsa İstanbul’da vardır” diye konuştu.

“İkili eğitimi ortadan kaldıracağız”
İkili eğitim konusuna da değinen Bakan Yılmaz, ikili eğitimi kaldıracaklarını belirterek, “282 bin yeni derslik yaptık bizim dönemimizde. İkili eğitimi ortadan kaldırmak için 58 bin dersliğe ihtiyacımız var. 47 bin derslikte şimdi yapılıyor, arada 11 bin eksik var onu da 1,5 yılda kapatıp ikili eğitimi kaldıracağız. Geçen yıl Adana’da 300 okulda ikili eğitim yapılırken bu yıl 200’e düşürüldü. 1 yılda 100’e yakın okulu Adana’ya kazandırdık” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Bakan Yılmaz, hükümetin eğitime önem verdiğinden bahsedip yaptıkları yatırımları anlattı. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Öğrencilerle kurdele kesen bakanlar daha sonra okulu ziyaret etti. Açılışa kent protokolü, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
 

 

Bu haber toplam 1,838 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Eğitim  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber