Fotoğrafta Işık
Aldınız cep telefonunuzu elinize fotoğraf çekmeye başladınız.. O da ne? Sanki biraz puslu mu çıkıyor? Renklerde güzel oturmamış.. Neden acaba?
Gün ışığını kullanabilmek size ve güzel anılarınıza çok yararı olacaktır. Ben fotoğrafa başladığım günden beri flaş kullanmaktan kaçınırım. Sevemedim.. Sevmemekte de ısrarlıyım.. Elimde harika bir güneş var.. Yada pencerelerden mekanı aydınlatan ışığım var.. Bunları kullanmak varken yapayı bana cazip gelmiyor.. Birinci kuralımız şu: Eğer canlı renkler elde etmek yada pürüzsüz bir cilt ile görünmek istiyorsak ‘’Işığı arkamıza çekeceğimiz obje yada nesneyide önümüze alacağız’’ Biz buna ‘’Cephe Işığı’’ diyoruz.. Manzara çekimlerinizde de cephe ışığında inanılmaz doygun renkler elde edersiniz.. Deneyin…
Biz fotoğrafçılar hep 2 boyutlu olan fotoğrafı ışığı kullanarak 3. boyuta getirmeye çalışırız. Çünkü hayata daha yakın olsun.. Gözümüzün gördüğüne benzer olsun isteriz.. Bize bu hissi verebilen ‘’Yanal Işık’’tır.. Dümdüz bir görüntü yerine sanki dokunsanız tüm kıvrımları hissedecekmişsiniz gibi bir his yaratır. Bu da insana derinlik duygusunu verir.. Mesela Ürgüp Göreme`deki oluşumlar cephe ışığı üzerlerine vururken dikkatimizi çok cezbetmez fakat oraya yanal ışık vurduğunda ışıklı gölgeli bir hal alacağından her bir kıvrıma dokunma isteğiyle dolacaksınız..
Daha sonraları röportajını yayınlayacağım Adana`nın en iyi Fotoğraf Sanatçılarından biri olan İbrahim Yılmaz`ın bu enfes çekimiyle 3. boyuta hoş geldiniz..
Gelelim Ters Işığa.. Bu sefer ‘’Güneş önünüzde obje yada nesneniz de sizinle güneş arasında konumlanacak’’ İşte en gizemli fotoğraflarda burdan çıkacak.. Birini profilinden bu şekilde çektiğinizde evet yüzü görünmeyecek fakat tüm hatları koyu bir leke şeklinde sizinle olacak.. Tabiki bunu sadece cep telefonuyla yapmak zor fakat artık akıllı telefonlarda kullanabileceğiniz türlü türlü filtreler var.. Denemelisiniz hoşlanacağınıza garanti veriyorum..
Dikkat etmeniz gerekenlerden biri de şu; Diyelim ki çok sevdiğiniz çocuğunuzu çekeceksiniz. Bir baktınız yüzünde birbirine karışmış şekilde gölge ve ışıklar var. Durun sakın çekmeyin.. Bu tarz portreler güzel olacak fotoğrafınızı riske sokar.. İnsanın yüzünde ya gölge olmalı yada ışık.. İkisi parçalı şekilde bir arada gözü rahatsız eder. Aynı zamanda flaş kullanmıyorsanız ve öğlen saatlerinde fotoğraf çekiyorsanız fotoğrafladığınız kişinin gözlerinin altı, burnunun altı, çenesinin altında gölgeler oluşacaktır ki bu da tercih edilen bir portre çeşidi olmayacaktır.
Son olarak Gölcük`te çektiğim bir fotoğrafı sizle paylaşmak istiyorum. Bu fotoğrafta hem cephe ışığı ile ağaçlar doygun hem de ters ışık ile insan silueti oluşmuş..Halbuki ışık ağaçların arkasından vuruyor. Üzerinde biraz düşünelim mi? İkisi bir arada nasıl gerçekleşmiş olabilir?