TORYUM ...?
8 Gram TORYUM bir arabayı yüz yıl çalıştırabilir.
TORYUM ...?
8 Gram TORYUM bir arabayı yüz yıl çalıştırabilir,bu size rüya gibi gelmiştir muhtemelen, 2015 yılında böyle bir reklamla karşılaştı dünya.
ABD Bir firma 8 gram toryumla başka bir yakıta ihtiyaç duymadan tam 100 yıl çalışacağını iddaa ettiği bir otomobilin reklamını yaptı.
Dünya Toryum rezervinde ilk 3’teyiz. Türkiye’de yeraltında 120 trilyon dolarlık Toryum olduğu iddia ediliyor. Bir ton toryumu enerjiye dönüştürdüğünüzde elde ettiğiniz enerji bir milyon ton petrolün enerjisine eş değer.Peki bu söylenenler ne kadar doğru uzun yıllar bu konuda araştırmalar yaptım.
Toryum ilk olarak 1828 yılında keşfedildi; ilk keşfeden bilim adamı işveçli kimyager Jöns Jakob Berzelius ona Norveç'in Uloya adasından siyah bir mineral örneği getirdiler bu mineralin yüzde atmışı toryumdu ve çalışmaları sonuçunda saf toryumu elde etmeyi başardı kimya biliminde Th Simgesi ile gösterilen toryum, radyoaktif bir element ve doğada serbest halde yer almıyor ,yaklaşık 60 mineral,içinde toryum barındırıyor .Toryum ağırlıklı olarak monazit kumlarından üretiliyor farklı metotlarla bu kumun içerisinden ayrıştırılıyor ...
Peki toryum nerelerde kullanılıyor ? Radyoaktif bir madde oldugu için kullanım alanı kısıtlı ama teknoloji geliştikçe kullanım alanlarıda gittikçe artıyor,Savaş uçağı motorları, füzeler yada uzay araçları gibi kimyasal işlemler gerektiren alanlarda kullanılıyor.Toryumun kısıtlı olarak kullanılmasının bir sebebide ayrıştırılmasının gerekmesi, dogada saf halde bulunmuyor diğer maddelerden ayrıştırılması gerekiyor buda günün teknolojisinde ciddi bir maliyet ,haliyle kullanım alanının genişlemesinde büyük bir engel ,zamanla kullanım alanı çok daha fazla artacaktır ama Toryumun çok konuşuluyor olmasının esas sebebi enerlji potansiyeli radyo aktif bir element olarak önemli bir atom enerjisi kaynağı nükleer reaktörler için gelecek vadeden bir yakıt türü,çünkü uranyumla karşılaştırdığın zaman çok fazla avantajı var, bu yüzden geleceğin nükleer yakıtı olarak görülüyor.
Türkiye bu elementi 2002 ylında tanıdı; O tarihte Prof. Dr. Engin Arık toryumun fırsatlarından bahsetti,Türkiye'nin bu konuda ciddi bir potansiyeli olduğunu anlattı bu konu üzerinde çok fazla çalışmaları vardı ama 2007 yılında onu ve beş çalışma arkadaşını bir suikas sonucunda kaybettik,Prof. Dr. Engin Arık İşviçre'deki cern deneyinde çalışan isimlerden biriydi Bogaziçi Üniversitesinde fizik profesörüydü toryum çalışmalarında büyük işlere imza atacakları söylendi o dönem.
Gelelim Türkiyedeki toryum rezervine genelde televizyon programlarında dünyadaki toryum rezervinin %70'nin Türkiye'de olduğu söyleniyor .Toryum rezervi konusundaki bilgiler çok sağlıklı değil her kaynakta farklı bilgiler var ama hem yerel hem uluslar arası ciddi kuruluşlarının raporlarına göre Türkiye dünyadaki toryum rezervlerinin %11 'ne sahip bu rakam sadece keşfedilen rezervlere göre .Bu miktarla Dünyada 2. sıradayız 1. sırada %12,5 oranla Hindistan yer almakta onların rezervi ( 846,500 ton) bizimki ( 744,000 ton) bizden sonra brezilya geliyor (606,000 ton) tabi halen rezerv keşfetme çalışmaları devam ediyor.
Türkiye'nin sahip olduğu toryum rezervi ile tam 12000 yıl Türkiye'nin elektrik ihtiyacını karşılıyabiliryoruz tüm Dünyanın ise tam 100 yıl elektrik ihtiyacını karşılamaya yeterli ,bir başka teori 1 gram toryum güçlü bir bilgisayarı yüzlerce yıl aralıksız çalıştırabilir ve son olarak rahmetle andığımız Prof. Dr. Engin Arık sözüyle bitirmek istiyorum yazımı ,''öyle bir servetin üstünde oturuyoruz ki Türkiyenin iç ve dış borçlarını tam 350 kez ödiyecek büyüklükte bir servetin üstündeyiz ''diyordu.
Prof. Dr. Engin Arık, ve 5 kişilik ekibine 30 kasım 2007 'de suikas yapılması Toryum ,gerçeklerinin doğruluğunu ispatlıyor...
Bu uğurda Şehit düşen tüm bilim insanlarımızın ruhu şad olsun...