Kolombiya, Uçak, Çocuklar, Babaannem ve Şirketler...
Eğer yukardaki kelimelerin arasında nitelikli bir bağ kurmak istiyorsanız yazımı okumanız gerekiyor.
Biliyorsunuz muhtemel okumuşsunuz veya gözünüze çarpmıştır, Kolombiya yağmur ormanlarında bir küçük tip jet uçağı mayısın başında düştü.Uçakta anneleriyle bulunan dört kardeş ( bu kazada anneleri maalesef öldü) yaşları, 13, 9. 5, 1 yaşında ( on bir aylık) bu kazadan tam kırk (40) gün sonra sapasağlam bulundular.Evet bu mucizeydi..
Konuyu detaylı araştırınca bunun bir mucize olmadığını anlıyoruz:
O bölgede Andoqoe halkı üzerinde bir yıldan fazla çalışmış olan antropolog E. Arazi çocukların bölgede daha özerk yetiştirildiğini ve bu özel uygulamalı yetiştirilme tarzlarından dolayı çocukların problem çözme ve analitik davranma becerilerine dayanılıklarına atıfta bulunarak hayatta kalmalarının supriz olmadıgını vurgulamıştı.
Çocuklar ilkokul yaşlarından bile evvel bitki tiplerini, patika açmayı , ağaca tırmanmayı, içilebilir suya ulaşmayı, hayvanlardan kendini korumayı, ağaçlara tırmanmayı bunun yanısıra avlanma ve bu av hayvanlarının derilerini yüzme gibi onlara duygusal dayanıklılık sağlıyacak birçok yetkinliği uygulamalı öğreniyor ve yapıyorlardı.
Yani günümüzün ifadeleriyle tüm gerekli olan soft ve hard skills donanımı bölge halkı tarafından onlara veriliyor ve bunu öğrenebilecekleri bir öğrenme sistemi onlara sağlanıyordu.
Bununla beraber birlikte varız 'mottosuyla çocukların çoğu kardeşlerine akrabalarına yaşlılarına bakma sorumluluğu alıyor ve bunu uygulamalı yapıyorlardı.
Birlikte varız'
Peki rahmetli babaannemle konunun ilgisi ne?
1924-2019 yılları arasında yaşayan babaannemin Erzurum sınırları içindeki köyünde altmiş yaşlarına dek elektrik ve su yoktu.Takdır edersiniz ki O ilkokulada gidememişti.
Aşağıdaki obecerilerini köy ortamı için yeterlimi değilmi şeklinde düşünmenizi isterim.
Bunları kimden nasıl öğrenmişti?
Vefatını bir şehirli olarak yapan babaanem köyde şu işleri tek başına yapabiliyordu:
Aşcılık
Kete, koy ekmeği yapımı
Tezek üretimi
Hayvancılık ve bakımı
Yün eğirme ,kilim dokuma ve elbise tamiratları
Tereyağı yoğurt peynir (çeçil)yapımı
Meyve sebze kurutulması
Ziraatçilik
Kağnı kullanılıcığı
..
Muhtemel ki babaannemin yaptığı bazı işleri kaçırmış olabilirim.
Sonuç olarak günümüz modern toplumları olarak minimum 12 yılda ( lise) veya 16 yılda nitelikli bir bütçe ile insanları iş / sosyal hayatına hazırlamaya çalışıyoruz.
İlave olarak şirketlerimiz güzel doygun bütçelerle çalışanlarının eksik gördüğü noktaları gidermeye çalışıyorlar.
Acaba bu eğitimler ( ve uygulamalar zinciri) bir çalışan ve bir fert olarak bizlerin gereksinim duyduğu tüm teknik ve soysal becerileri sağlıyabiliyor mu?
Yazımın ikinci bölümünde bu sorumun yanıtını arayacagım..
Benim yazdıklarımı kabul etmeden bu soruyu kendinize sormanızı bekliyorum.
Yorumlarınızı duymak isterim elbette..
#softskill s#hardskills #teknikbeceriler #soysalbeceriler