Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Valilikten 'anız' açıklaması
17 Ağustos 2018 / 20:49
Valilikten 'anız' açıklaması
Adana Valiliği, son zamanlarda artan ve vatandaşların hayatını olumsuz etkileyen anız yangınlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Adana Valiliği’nden yapılan açıklamada, anız yangınlarının önlenmesi için gerekli çalışmaların teknik personellerce devam ettiği kaydedildi. Açıklamada anız yangınlarının olumsuz etkilerine dikkat çekilerek, önceki senelerde uygulanan cezai işlemler aktarıldı.


Adana Valiliği, son zamanlarda artan ve vatandaşların hayatını olumsuz etkileyen anız yangınlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Adana’nın Türkiye’nin en önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada çiftçilerin bir an önce toprağın hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak için bilinçsizce anızları yaktığı, bu işlemin topraktaki mikroorganizmaları ve canlılara zarar verdiği kaydedildi. 

Adana’nın 539 bin hektar tarımsal üretim alanının olduğu, bu alanın yüzde 82'sini tarla arazilerinin oluşturduğu belirtilen açıklamada, anız yangınlarının hem toprağa hem de insan sağlığını büyük ölçüde etkileyen çevre kirliliğine neden olduğu vurgulandı. 

Açıklamada, Adana Valiliği koordinatörlüğünde Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, polis ve jandarma teşkilatıyla ortak çalışmalar yapıldığı, 15 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, İlgili 9 Kamu Kurumu ve Kuruluşuna, Sivil Toplum Örgütlerine, 828 Mahalle Muhtarı ve çiftçilerimize bilgilendirici mektuplar dağıtıldığı belirtildi. 

Üreticileri bilgilendirmek için yapılan çalışmalara da değinilen açıklamada “15 ilçede 15 araç ve 321 teknik personel kontrol ve eğitici olarak görevlendirilmiş olup 650 adet bilgilendirme toplantısı düzenlenerek yaklaşık 9 bin üretici ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Çiftçilerimize 4 bin 750 adet mektup gönderilmiş, anız yangınları ile ilgili 4 bin adet broşür dağıtılmıştır. İlimize bağlı bütün Mahalle Muhtarlarına İl Müdürlüğümüz mesaj sisteminden mesaj çekilerek anız yakmanın sakıncaları ve cezai müeyyideleri bildirilmiştir. İl Müftülüğü aracılığıyla camilerde Cuma hutbelerinde anız yakılmaması için vatandaşlarımıza bilgi verilmesi sağlanmıştır” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, yapılan çalışmalara ek olarak 15 ilçede bulunan bazı İlk ve Ortaöğretim okullarında Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte, köy kahvelerinde, köy odasında ise İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ile anız yangınlarının zararları ve önlenmesi ile ilgili eğitim ve bilgilendirme toplantılarının da yapıldığı, yerel basın yayın organları aracılığıyla anız yangınları konusunda bilgilendirme yayınları gerçekleştirildiği kaydedildi. 

Anız yakan 118 kişiye 273 bin 971 lira para cezası verildi 
Önceki senelerde anız yakan üreticilere verilen cezalara da değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
“İlimizde 2017 Yılında 2 bin 147 dekar alanda anız yangını meydana gelmiş ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 118 kişiye 273 bin 971 TL para cezası kesilmiştir.Yine 2017 yılında Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ormanlık alana yakın yerde tarladaki anızın yanması sonucu 10 adet orman yangını sonucu 163 dekarlık orman alanının zarar gördüğü bildirilmiştir. 

2018 yılında ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bu güne kadar 26 kişiye 80 bin 517 TL para cezası uygulanmıştır. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından il genelinde yapılan kontrollerde 66 parsel de anız yangını tespit edilmiş ve 105 kişi hakkında gerekli işlem yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilmiştir.” 

Açıklamada 2018 yılında anız yangınlarının önlenmesi için eğitim ve yayın çalışmalarının yıl boyu sürmekte olduğu, hafta içi ve hafta sonu dahil teknik personellerin kontrol ve eğitim çalışmalarına devam ettiği kaydedildi.
Bu haber toplam 937 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Özel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber