Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Sulama birliklerinin gündemi su
18 Şubat 2018 / 08:31
Sulama birliklerinin gündemi su
Adana’da, Aşağı Seyhan Ovası’na (ASO) bağlı faaliyet gösteren 18 sulama birliğinin müdürleri bir araya geldi.

Adana’da, Aşağı Seyhan Ovası’na (ASO) bağlı faaliyet gösteren 18 sulama birliğinin müdürleri, Güney Yüreğir Sulama Birliği’nde (GYSB) bir araya gelerek, gündeme ilişkin konular ile su rezervi ve kuraklık konularını değerlendirdi. 


Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda; 2017 yılı sulama sonuçları değerlendirilerek, görüş alışverişinde bulunuldu. Sulama birliklerinin deneyimlerini de paylaştığı toplantıda, birliklerinin performansları, sulama oranları, randımanlar, bakım onarım gerçekleşmeleri üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.

Rehabilitasyon ve yenileme çalışmalarındaki son durum, denetlemeler sonucu ortaya çıkan tespit ve eksikliklerin de konuşulduğu toplantıda, 2018 yılı ocak ayı itibari ile rezervuarların dolulukları irdelendi. Toplantıda, 2014 ile 2017 arasındaki Ocak ayı su rezervuarlarının kıyaslaması da yapıldı.

Toplantıya, ev sahipliği yapan GYSB Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, birliklerin rutin çalışmalarının yanı sıra dünyayı gelecekte bekleyen büyük bir tehlike olan kuraklık konusuna dikkati çekerek, bu kapsamda yapılan çalışmalardan söz etti.

Başkan Beyarslan, bilim dünyasının öngördüğü üzere 2030 yıllarında Doğu Akdeniz Bölgesinde büyük kuraklık beklendiğinin altını çizerek, bu safhada küresel ısınmadan bölgemizin en az etkilenmesi için yapılan çalışmalara dikkati çekti.

Beyarslan, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Aşağı Seyhan Ovası'na (ASO) Kapalı Borulu ve Basınçlı Sulama Sistemlerinin” getirilmesi için ön etüt planlaması projesi imzalandığını kaydederek, “İnşallah ovamız için hayırlı uğurlu olur. Bu proje bölgemiz için hayati derecede önem taşıyor” dedi.

Projenin önemi
Yıllardır projenin önemini her platformda dile getirdiklerini, devletin en yetkili mercilerine bu konuda raporlar sunduklarını anımsatan Başkan İhsan Oğuz Beyarslan, “Dünyanın en önemli ovaları arasında yer alan Çukurova’daki Aşağı Seyhan Ovasının ülke tarımına ve ekonomisine yaptığı katkıları daha üst seviyelere çıkarmak, mevcut potansiyeli en verimli şekilde kullanmak, ancak Aşağı Seyhan Ovası Projesinde cazibeyle basınçlı boru sulama sisteminin hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır” diye konuştu.

GYSB Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, Çukurova’nın gelecekte basınçlı boru sulama sistemi ile sulanması halinde tüm Türkiye ve Avrupa’ya yetecek kış sebzesi yetiştirilebileceğini belirerek, projenin önemini şöyle özetledi;
“Basınçlı sulama şebekesinin inşa edilmesi halinde, basınca dayanıklı yeterli sayıda borularla baraj rezervuarından doğrudan alınacak sulama suyu basıncı ile en uzak nokta olan Karataş ilçemizde yaklaşık 2,9 kg/cm2 basıncı sağlayacak kadar pozitif bir tablo görülmektedir. Dolayısıyla Misis’ ten Tarsus’a kadar 1.740.000 da alan sulanacaktır. Mevcut açık kanal sisteminde sulanamayan, kanal sonlarında sulama suyu yetersizliği nedeniyle suyun götürülemediği yerlere basınçlı sulama sistemi ile sulama suyu iletilebilecek, bu problem de ortadan kalkacaktır. ASO Projesi kapsamında, projeli sahada sulama alanı ve dolayısıyla sulama oranı artacaktır. Bu da doğal olarak üretime yansıyacaktır.”
Bu haber toplam 697 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber