Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
AK Parti MHP ittifak teklifi Meclis'e sunuldu
22 Şubat 2018 / 15:59
AK Parti MHP ittifak teklifi Meclis'e sunuldu
AK Parti ve MHP arasında yürütülen seçim ittifakı görüşmeleri tamamlanarak hazırlanan teklif TBMM\'ye sunuldu
AK Parti ve MHP'nin siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti ve MHP temsilcileri, TBMM'de seçim ittifakı teklifine ilişkin açıklama yaptı. 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “Genel başkanlarımızın iradeleri ile oluşan bir komisyon burada huzurunuzda. Her partiden 3'er arkadaşımız olarak çalışmalara başladık. Temel hedefimiz anayasa değişikliğinin gerekli kılmış olduğu uyum kanununa gerekli düzenlemeleri yapmak. Yerel seçimlerle ilgili düzenlemeleri yapmak için çalışmalara başlamıştık. Toplam 26 maddelik bir metin, 4 kanunda değişiklik içeriyor. Yerel seçimlerle ilgili ittifak konusunda bir düzenleme yok bu metinde. Yaptığımız düzenlemede parti sınırlaması, sayı sınırlaması yok. İttifak içerisindeki partilerin de oy oranları belli olmalı diye yola çıkmıştık, bu konuda biz dünyadaki örnekleri de araştırdık. Partilere verilen oyların toplamı ittifak oylarını oluşturacak. Zarflarda da, oy pusulalarında da filigran var. YSK'nın amblemi ve ilçe seçim kurullarının mührü var” ifadelerini kullandı.
 
MİLLETVEKİLİ SAYISI PARTİLER ARASINDA NASIL BELİRLENECEK?
Meclis'e sunulan teklife göre ittifak yapan siyasi partilerin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin tek başına aldıkları oy sayısına ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek. İttifakın ortak oylarından gelen pay ise ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesiyle elde edilen kat sayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucunda elde edilecek.
İttifak yapan siyasi partilerin milletvekili sayısının hesaplanmasında; ittifakın toplam oyu esas alınacak. Bu oy miktarına göre önce ittifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı belirlenecek, bu sayı ittifakı yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy sayısı esas alınarak dağıtılacak.
YÜZDE 10 BARAJI NASIL UYGULANACAK?
Seçim barajında ittifakın oylarının toplamı sayılacak. İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak.
MADDE MADDE DETAYLAR
- Siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı almalarını yasaklayan hüküm kaldırıyor.
- Seçimlere ittifak yaparak katılma kararı alan siyasi partilerin, seçim takviminin başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde genel başkanların imzaları altındaki "ittifak protokolü" ile YSK'ya başvurmaları gerekecek.
- Partiler kendi aday listeleri ile yan yana yer alacaklar. Sıraları da kura ile belirlenecektir.
- Seçilme yaşı 18'e indiriliyor.
- Yatağa bağımlı vatandaşlarca seçme hakkının kullanılması için seyyar seçim sandığı kullanılacak.
- Sandık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından kura ile belirlenecek.
- Seçimlerde kullanılacak kabinler oy vermenin gizliliğini sağlayacak şekilde belirlenecek
OY PUSULASI
İttifak yapan partilerin logosu oy pusulasında yan yana olacak.  İttifak partileri çerçeveye alınacak.
Oy pusulasında siyasi partilerin ittifak protokolünde belirledikleri ittifak unvanı yazılacak. İttifakın unvanı belirlenmemiş ise oy pusulasına yalnızca "İttifak" ibaresi yazılacak, unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması halinde bunlar başvuru sırasına göre numaralandırılacak.
 -Mahalli idareler seçimlerinde oy pusulaların tamamı aynı zarf ve sandığa konulacak.
- Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde de pusulalar aynı zarfa konulacak.
- İhbar üzerine kolluk güçleri sandık başlarına gelebilecek.
- Seçim sisteminde değişiklik yapılmayacak.
-YSK, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan  seçmenlerin muhtarlık seçimleri hariç, oy kullanmalarını sağlamak için seyyar  sandık kurulu kurulmasına karar verebilecek.
Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partinin seçime  katılmaması halinde bu partinin üyesi, kendisinin ve partisinin yazılı muvafakati  alınarak başka bir siyasi partiden aday gösterilebilir.
ZARFLAR NASIL OLACAK?
Oy zarfları üzerinde "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu"  amblemi yer alacak şekilde filigranlı kağıtlar hazırlanacak. Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır.
Bu haber toplam 1,194 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Siyaset  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber